Доступність посилання

ТОП новини

115 років від народження поета і перекладача Юрія Клена.


Віталій Пономарьов Київ, 4 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня 115 років тому народився поет, літературознавець та перекладач Юрій Клен. Німець за походженням, він став одним із п’яти українських поетів-неокласиків.

Німець Юрій Клен (справжнє ім’я – Освальд Бурґардт) народився 4 жовтня 1891 року у селі Сербинівці на Поділлі, куди його дід переселився з Пруссії. Клен навчався у Першій київській гімназії, далі – на історико-філологічному факультеті Київського університету. З початком Першої світової війни російська влада депортувала родину Бурґардтів як німецьких підданих до Архангельської губернії.

Радянські часи: не обійшлося без ЧК

1918 року Клен повернувся до Києва, а восени 20-го, рятуючись від голоду, виїхав до містечка Баришівки на сході Київщини і там у трудовій школі викладав французьку та німецьку мови. Наступного літа Клен був заарештований чекістами і перевезений до в’язниці у Полтаві.

Пригадую підвал чеки в Полтаві, Де я колись години три чекав. Лилось крізь шиби світло золотаве, І я затерті написи читав На вапні стін… Ніхто у книгу слави Тих смертників імена не вписав, Щo звідси тим, які живуть на світі, Свої останні креслили привіти.

Від розстрілу поета врятувало заступництво письменника Володимира Короленка. Повернувшись до Києва, Клен викладав в інститутах, перекладав з німецької, французької та англійської мов. 1931 року він виїхав до Німеччини.

Блажен, хто гордо кинув рідний край І з посохом в руці пішов шукати На чужині незнаний дальній рай, Куди веде його весна крилата. Та тричі той блажен, який за чай І хліб теж не схотів себе продати, Але, минаючи тропу розлук, Зостався, щоб зазнати хресних мук…

Життя в еміграції

Після здобуття ступеню доктора філософії Клен викладав літературу в університетах Німеччини, Чехословаччини та Австрії. Під час Другої світової війни він був мобілізований до німецької армії і як військовий перекладач служив на території України. Звільнившись з армії через хворобу, поет почав писати поему «Попіл імперій», яку вважав своїм головним твором.

Стара імперія у муках гине, і сиплеться із неї мертвий попіл, якого лютий вихор хуртовини розносить порохом по всій Європі. Але з того занепаду й руїни зринає, начебто з космічних млавин, вже видиво нової України, потужнішої, ніж за давніх-давен.

Юрій Клен помер 30 жовтня 1947 року у німецькому місті Авґсбурзі.
XS
SM
MD
LG