Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Тарифний заскок.


Олександр Лащенко Київ, 4 жовтня 2006 року. Верховна Рада ніяк не може поставити крапку щодо мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Спікер Олександр Мороз запевняв, що підпише закон про мораторій, ухвалений парламентом, лише після висновків профільного комітету. Раніше Рада заборонила піднімати тарифи, Віктор Ющенко наклав на цей закон вето, а депутати його подолали. Поки парламентарії, уряд і Президент ламають списи навколо мораторію, ціни на “комуналку” у багатьох областях уже зросли. Причому не на копійки, а у два-три рази. Чи є резон у підвищенні вартості житлово-комунальних послуг?

Працівники житлово-комунальної сфери постійно бідкаються – якщо тарифи не підняти, ця сфера, що й так животіє, зазнає повного краху. Мовляв, іншого виходу немає - ціни на газ та енергоносії для Україна невпинно зростають. До того ж подорожчали будматеріали, транспорт. Тим часом 72 відсотки опитаних Центром Разумкова респондентів вважають, що підвищення цін на комуналку є необґрунтованим. Лише 13 відсотків погоджуються, що воно обумовлено об''єктивними причинами. Від чого ж залежать тарифи? Думка колишнього міністра, а нині - народного депутата від Блоку Юлії Тимошенко – Сергія Терьохіна.

Житлово-комунальні тарифи зараз – нижче собівартості, держава змушена надавати дотації споживам, - констатує зі свого боку інший депутат, економіст, член фракції Партії регіонів Олексій Плотников.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Катастрофу із теплопостачанням у Криму пророкує представник Президента на Півострові Геннадій Москаль. На його думку, тарифи на енергію варто піднімати як мінімум учетверо. Звісно ж, кримчани протестують. Чи є шляхи вирішення проблеми? Відповідь на це запитання шукав кореспондент Радіо Свобода у Сімферополі Володимир Притула.

А на Закарпатті до підвищення цін на гарячу воду та опалення люди звикають з учорашнього дня, – констатує кореспондентка Радіо Свобода в Ужгороді Надія Петрів.

Утричі дорожче платитимуть за опалення та гарячу воду на Дніпропетровщині. У Кривому Розі кілька тисяч людей вже виходили на вулиці з протестами. Як реагує влада - розповідає кореспондентка Радіо Свобода у Дніпропетровську Юлія Рацибарська.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Тим часом у Вінниці винайшли нову систему оплати комунальних платежів. За твердженням тамтешнього мера Володимира Гройсмана - ціни оптимізували, але не підвищували все гуртом, розробивши кілька десятків категорій оплати, виходячи з різного стану будинків.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Сімдесятирічна пані Галина завжди прагнула своєчасно платити за комунальні послуги. Однак її і так скромна пенсія зростає на мізер, а квартплата може піднятися в кілька разів. Про те, як вона зводить кінці з кінцями, бабуся розповіла кореспондентці “Звуків життя” Лесі Штогрин.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG