Доступність посилання

ТОП новини

Ціну на газ ще ніхто не знає, але її вже хочуть диференціювати.


Тетяна Ярмощук Київ, 4 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Газ, транзит, долари за тисячу кубів – ці слова домінували сьогодні в інформаційному полі України. Газові питання обговорювали і у Верховній Раді, і у Кабінеті Міністрів.


339 гривень за тисячу кубів блакитного палива для населення. Це на 75 гривень менше, ніж українці платять за спожитий газ зараз.

Однак це не стосується газу, який іде для опалення осель. Про це з парламентської трибуни заявив сьогодні віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв.

Він пропонує ввести диференціацію цін на газ. Сім’ям, які споживають до 3,5 тисяч кубометрів на рік, пропонується зменшити ціну на газ на 20% від базової. Абоненти, які споживають до 9 тисяч кубів газу на рік, пропонується залишити ціну на рівні базової. Той, хто споживає до 12 тисяч метрів кубічних на рік, отримуватиме газ на 73% дорожче від базової ціни. А для тих, хто споживає більше 12 тисяч кубів газу на рік, ціна зросте більше ніж удвічі, повідомив Андрій Клюєв.

Ціни на газ ніхто не знає

А у Кабінеті Міністрів Віктор Янукович говорив про ціну, за якою Україна купуватиме російський та середньоазійський газ. За його словами, у сусідів України – в Молдові, Прибалтиці, Грузії, в Азербайджані – ціна приблизно вже на рівні 200 доларів. Якою буде ціна для України, Янукович сподівається побачити у жовтні. Зараз він сподівається, і вважає, що має на це підстави, що ця ціна буде на рівні 130 доларів.

Які ж саме підстави має Україна, Віктор Янукович не уточнив. А от міністр палива та енергетики Юрій Бойко взагалі відмовився прогнозувати ціну блакитного палива на наступний рік, запевнивши при цьому, що до кінця цього року Україна купуватиме газ по 95 доларів.

Також, за словами пана Бойка, Україна розрахувалася з Туркменистаном за газ, поставлений у 2003-2005 роках. Тож планує домовлятися про нові газові поставки та інвестиційні проекти в Україні.

Росія переграла Україну?

Втім, не всі поділяють оптимізм керівника Мінпалива. Екс-керівник парламентського комітету з ПЕК Олександр Гудима вважає, що Росія обіграла Україну. Взамін на непідвищення цін на транзит середньоазійського газу, витягла з України зобов’язання не підвищувати тарифи на транзит російського газу територією України.

А українською територією російського газу прокачується щонайменше удвічі більше, ніж російською – закупленого Україною. Гудима вважає це “абсолютно нерівноцінним обміном”.

Україна видобуває лише 20% газу від річної потреби. Решту – імпортує. Половина імпорту припадає на туркменський газ, чверть – на російський, решта – на казахський та узбецький.
XS
SM
MD
LG