Доступність посилання

ТОП новини

Вацлаву Гавелові – першому президенту демократичної Чеської Республіки, дисидентові, відомому правозахиснику і драматургові – нині виповнюється 70 років.


Оксана Пеленська Прага, 5 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Хоча Вацлав Гавел тепер безпосередньо не зайнятий політикою, своєю активною позицією він і надалі підтримує розвиток демократичних процесів у світі. Він серед перших європейських політиків привітав українську Помаранчеву революцію й днями знову наголосив на праві України стати членом Європейського Союзу.

Вацлав Гавел зі своєю дружиною Дагмар Гавел.
Від самого початку своєї дороги у великій політиці і тепер Вацлав Гавел намагається говорити правду: про світ і людей навколо себе, про потребу жити за законами демократичного світу, про те, що комуністична ідеологія побудована на брехні. За критику тодішнього тоталітарного режиму і протест проти окупації Чехословаччини військом Варшавського пакту Вацлава Гавела посадили в тюрму, спочатку на кілька місяців, потім на 4 з половиною роки.

Гавел був першим Речником ’’Хартії 77’’ – об’єднання чеських і словацьких інтелектуалів проти комуністичному режиму і співзасновником ’’Громадянського форуму’’ – широкого антикомуністичного народного руху. І хоча Гавел не належить до людей з особливим ораторським даром, його завжди уважно слухають. Наприклад, так було після демократичної оксамитової революції в грудні 1989 року – півмільйонний натовп на Вацлавській площі Праги затих, коли заговорив Вацлав Гавел. Він повідомив співгромадян, що обраний президентом країни.

«Правильний» президент

Вацлав Гавел послідовно сповідує демократичні цінності й безкомпромісний до всіх утисків прав людини. Як сказав радіо “Свобода” відомий чеський рокер Міхал Коцаб, люди Вацлаву Гавелові просто вірять. Уже тоді, у 89-ому він був переконаний, що президентом обрали «правильну» людину: «За весь цей час він жодного разу мене не підвів, навпаки, він вражає мене щораз новими проявами своєї особистості, свого великого, сказав би, державницького духу. Якщо б у мене була така можливість, я б його обрав президентом знову».

У ставленні до України Вацлав Гавел від початку займає активну і зацікавлену позицію. На цьому, зокрема, наголосив письменник Роман Лубківський – перший посол України в Чехословаччині й потім – у Чеській Республіці. За його словами, Вацлав Гавел – і як політик, і як державний діяч, і як людина нового мислення, людина з міцними гуманістичними засадами – бачить місце України у європейському просторі не лише як формальну участь у якихось структурах. Він бачить колосальний гуманістичний потенціал української нації.

На думку багатьох чехів, звичайних людей і політиків, найголовнішою рисою Вацлава Гавела є те, що впродовж життя він не розтратив свого морального авторитету. Мабуть, у цьому таємниця того, чому про Вацлава Гавела його співгромадяни і нині з повагою говорять: “Наш Президент”.
XS
SM
MD
LG