Доступність посилання

ТОП новини

Міністри оборони України і НАТО говоритимуть про громадянське суспільство.


Наталія Вікуліна Сінтра, Португалія, 5 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Міністри оборони України і НАТО зустрічаються у четвер у португальському містечку Сінтра. На нинішній зустрічі український міністр оборони Анатолій Гриценко разом з колегами з НАТО обговорить реформу оборони і сектору безпеки в Україні. Однак особливу увагу учасники приділять ролі громадянського суспільства.

За словами одного з речників НАТО Роберта Пшчеля, саме через тему ролі громадянського суспільства альянс запросив на зустріч Леха Валенсу – колишнього лідера руху “Солідарність” і колишнього президента Польщі, який має великий досвід у побудові демократичних інституцій, у перетворенні на реальність цінностей і ідеалів сучасної держави. Окрім цього, Валенса є гарячим прихильником реформ в Україні.

На зустрічі в Португалії представники України та НАТО також підпишуть лист про наміри щодо проекту, який підтримуватиме розвиток громадянського суспільства в Україні. Це буде домовленість між неурядовими та іншими українськими організаціями, які вже співпрацюють з партнерами у державах НАТО.

Як каже Роберт Пшчель, досвід членів НАТО є дуже важливим, якщо країна хоче мати потужне громадянське суспільство з організаціями, які можуть ставити запитання щодо політики, які можуть вести дискусію. “І в НАТО, і в Україні абсолютно впевнені в тому, що це потрібно”, – сказав речник в інтерв”ю українським журналістам.

Продовження діалогу замість швидкого вступу

Чи будуть на зустрічі говорити також про можливий вступ Києва до НАТО, першим кроком до чого мусить стати виконання Плану дій щодо членства в альянсі? Роберт Пшчель каже, що на питання, пов”язані з майбутніми відносинами з Україною у дуже широкому політичному сенсі, відповіді шукатимуть пізніше. На цьому ж етапі, за його словами, сторони мають дуже хорошу структуру для відносин і продовжуватимуть інтенсифікований діалог.

Речник сказав, що тільки сама Україна має вирішити, якими вона хоче бачити свої відносини з НАТО.

Нагадаю, що не так давно український прем”єр-міністр Віктор Янукович заявив у штаб-квартирі НАТО, що приєднання Києва до Плану дій з приводу членства в альянсі є питанням часу.

Консультації високого рівня Україна – НАТО в галузі оборони пройдуть нині вже уп”яте, а місце їхнього проведення є дуже символічним: саме в містечку Сінтра, що в Португалії, дев”ять років тому було створено особливе партнерство між альянсом та Києвом.

Головувати на нинішній зустрічі буде Генеральний секретар альянсу Яап де Хооп Схеффер.
XS
SM
MD
LG