Доступність посилання

ТОП новини

Чи може опозиція бути при владі?


Тетяна Ярмощук Київ, 5 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Півроку переговорів про різноманітні коаліції закінчилися для “Нашої України” переходом до опозиції. Сьогодні політрада блоку заявила про це офіційно. Партія регіонів називає крок нашоукраїнців небезпечним. Президент закликає сторони повернутися до переговорів. А політологи намагаються розібратися у балансах й контрбалансах української влади після такого кроку.

Чи об'єднала їх опозиція?
Опозиційний статус “Нашої України” призводить до такого розкладу сил: проурядова більшість і пропрезидентська меншість у парламенті. Політична сила, яка беззастережно підтримує Президента, оголошує себе опозиціонеркою і закликає своїх міністрів полишити урядові крісла й заявити про вихід у відставку на найближчому засіданні уряду. Про це заявив сьогодні лідер політради нашоукраїнців Роман Безсмертний.

Однак не всі представники “Нашої України” поділяють таку думку. В’ячеслав Кириленко, вважає: якщо нашоукраїнські міністри полишать свої посади, у відставку має піти увесь уряд на чолі із Прем’єром Януковичем.

У відставку – весь кабінет?

Подання Прем’єра Януковича і створення коаліційного Кабінету Міністрів стало можливе лише після підписання Універсалу національної єдності, і Янукович є підписантом Універсалу, наголошує Кириленко. Тому, якщо коаліційний уряд і широка коаліція не відбулися, то не може бути односторонньої відповідальності тільки міністрів, які в уряді за квотою Президента. Це є обопільна відповідальність, і у відставку в такому випадку мають подавати всі представника Партії регіонів, Соцпартії, включно з Прем’єр-міністром. Після того має відбутися нова дискусія, вважає В’ячеслав Кириленко.

Перехід “Нашої України” в опозицію ні в кого захоплення не викликав. Президент вважає, що сторони мають повернутися до переговорів. Блок Юлії Тимошенко не впевнений, що рішення нашоукраїнців остаточне і не поспішає почати з ними нові переговори – наразі про формат опозиції. А Партія регіонів вважає рішення нашоукраїнців небажаним, і небезпечним кроком.

“Регіонал” Євген Кушнарьов вважає, що представники “Нашої України” настільки потужно вмонтовані у владну вертикаль, що він не може собі уявити, як буде працювати влада у державі, коли частина цієї влади заявить фактично про свою опозиційність.

Владу “рознесе”

Опозиція – необхідний елемент парламентської демократії, визнає Кушнарьов. Але він думає, що всі розуміють, що ніякої опозиції в уряді, і у вертикалі виконавчої влади бути не може – “тому що тоді владу просто рознесе”.

Експерти вважають, що перехід “Нашої України” в опозицію можливо і сприятиме формуванню громадянського суспільства, але об’єктивно послаблює главу держави у президентсько-урядовому владному протистоянні. Політолог Олександр Дергачов вбачає перевагу Регіонів, оскільки вони мають досить керовану більшість і можуть ухвалювати серйозні закони, і не завжди Президент матиме достатньо переконливі аргументи, щоб ветувати ці закони: “Зараз перевага на боці Януковича. Але він має розуміти, що успішним його уряд не зможе бути, якщо воюватиме зі всіма”.

Наразі український політикум очікує на ухвалення законів “Про Кабінет міністрів” та “Про Президента”, де мають чітко бути виписаними повноваження глави уряду та глави держави. І у Секретаріату Президента, і в уряду є доволі відмінні законопроекти.
XS
SM
MD
LG