Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 9 жовтня.


Віктор Недоступ Київ 9 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 9-го жовтня хрестоносці потерпіли поразку від сарацинів, у Берні заснували Міжнародний поштовий союз, Андрій Сахаров отримав Нобелівську премію миру, а по радянському телебаченню почав виступати Кашпіровський.

9-го жовтня 1192 року армія хрестоносців на чолі з Ричардом Левове Серце, так і не завоювавши Єрусалим, залишила Палестину. Єдиний здобуток Третього хрестового походу – угода з султаном Салах-ад-діном про дозвіл християнським прочанам упродовж наступних трьох років безперешкодно відвідувати Єрусалим.

1635 – Суд колонії Массачусетс висилає за межі колонії релігійного дисидента Роджера Уільямса. Він публічно критикував владу за покарання іновірців та конфіскацію земель індіанців. Після вислання Уільямс, отримавши згоду племені наррагансеттів, засновує на території сучасного Род-Айленда перше поселення європейців і проголошує його відкритим для людей будь-яких релігійних переконань. Це призводить до швидкого зростання нового населеного пункту, в основному, за рахунок притоку пуритан та квакерів. Окрилений успіхом Уільямс називає нове поселення Провіденс (Провидіння). Згодом у Провіденсі Уільямс заснує першу баптистську церкву і видасть перший словник мови корінного населення.

1874 – У Берні За ініціативою генерального поштмейстера Північнонімецького союзу фон Штефана 21 держава підписує угоду про створення Міжнародного поштового союзу, угода забезпечуватиме безперешкодне пересилання міжнародної кореспонденції.

1855 – Американець Джошуа Стоддард патентує сирену. Пристрій, що працює від струменя пари, за задумом автора, призначався для церков, але знайшов своє практичне застосування спочатку в цирку, а потім на кораблях.

1975 – Радянський фізик Андрій Сахаров стає лауреатом Нобелівської премії миру за багаторічну боротьбу проти "зловживання влади і застосування сили, що принижують людську гідність в усіх її проявах". Радянські власті забороняють Сахарову прибути до Осло на вручення нагороди.

А у 1989 – по Центральному телебаченню СРСР відбувся перший сеанс вінницького лікаря-психотерапевта Анатолія Кашпіровського. Це стало знаком нової доби. Пропаганда виродилася у гіпноз, люди почали вірити у казна-що, а дехто і досі, дивлячись у телевізор, заплющує очі, починає мотати головою і впадає в транс. Як сказав Бодхідхарма, “Ти бачиш сон, і вони також”.
XS
SM
MD
LG