Доступність посилання

ТОП новини

Рівненщина: влада підтримує ядерну енергетику.


Валентина Одарченко Рівне, 6 жовтня 2006 ( RadioSvoboda.Ua) - Енергетична криза в Україні змушує владу переглядати ставлення юдо ядерної енергетики. У ці дні керівництво облдержадміністрацій отримало листи від прем’єр-міністра з дорученням терміново проаналізувати можливості використання електричної енергії для забезпечення населення теплом і гарячою водою. Особлива увага приділяється регіонам, де функціонують атомні електростанції.

Проблеми зневоднення Горині і Стиру та потенційна небезпека радіаційного забруднення нині у керівників Рівненщини відходять на дальній план. Голова облдержадміністрації Віктор Матчук переконаний, що ядерна енергетика – єдиний варіант виходу зі скрутного становища з енергоносіями. Днями на прес-конференції він заявив про свою підтримку довгострокової енергетичної урядової програми та будівництва п’ятого енергоблоку Рівненської АЕС.

Матчук: «Вугілля дорожчає з кожним днем, і оплачується вже не грішми, а людськими життями. З іншого боку, це екологічно небезпечніше, ніж атомні електростанції, з газом ситуація зрозуміла, тож лишається ядерна енергетика».

Місцеве керівництво нині не лякає проблема несприятливого геологічного розташування Рівненської АЕС, і наявності карстових порожнин під майданчиком під будівництво п’ятого енергоблоку – мовляв, уже існують технології їх заповнення. Особливо не турбують і непланові зупинки нового четвертого енергоблоку, такі, як остання, 1 жовтня. Усе це відбувається у межах підготовки блоку до промислової експлуатації, - пояснює генеральний директор РАЕС Микола Фрідман:

«Ті одиниці ( випадків – авт.) трапляються навіть нижче рівня міжнародної шкали небезпек. Нульовий рівень – це якщо десь не включився насос або не запрацювала вчасно дизель-генераторна станція – ми це розслідуємо. Щоб у майбутньому не повторювалось. Але це обладнання ( стукає по столу) працює надійно.»

Нині електроенергетики розуміють, що зі стрибком цін на енергоносії приходить їхній зоряний час, а тому докладають усіх зусиль, щоб через керівників самоврядних органів достукатися до територіальних громад, з якими вони повинні будуть радитися про доцільність будівництва. Днями Хмельницьку АЕС відвідали депутати Здолбунівської та Острозької районних рад сусідньої Рівненщини. під час екскурсії говорилося, що на підвищення безпеки за півтора останніх року було виділено півтори сотні мільйонів гривень, а на фінансування прилеглих до неї територій – більше шістдесяти мільйонів. За підтримку ідеї добудувати третій і четвертий хмельницький енергоблоки атомники обіцяють щедру винагороду – теплотрасу на острог, інформаційні табло-дозиметри та кошти на реалізацію соціальних проектів, які обере громада. Така рекламна кампанія вже дала результати. Міський голова Острога Тарас Пустовіт заявив, що питання – бути чи не бути новим хмелбьницьким енергоблокам – тотожне: бути чи не бути незалежній Україні.

Тепер місцевій владі лишається тільки переконати громадських лідерів. Котрі поки що мовчать. Окрім Рівненської обласної громадської організації Всеукраїнської екологічної ліги, котра збирає підписи проти добудови, аргументуючи їх науковими дослідженнями стану річок і грунтів Рівненщини. На початку 2009 року відбудеться дорадчий місцевий референдум, а рішення про добудову після всіх проведених досліджень і висновків ухвалюватиме Верховна Рада.
XS
SM
MD
LG