Доступність посилання

ТОП новини

Чому перенесли мінський саміт СНД?


Валерій Каліновський Мінськ, 9 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Росія ініціювала перенесення чергового саміту СНД, який мав відбутися в Мінську 17–18 жовтня. Президент Білорусі Аляксандр Лукашенка публічно висловив з цього приводу своє невдоволення. Незалежні експерти вважають, що саміт перенесли через проблеми у відносинах Росії з Грузією та Білоруссю.


МЗС Росії надіслало до Виконкому СНД ноту з пропозицією про перенесення терміну чергового зібрання голів держав СНД, в якій посилається на домовленість президента Владіміра Путіна з головою Ради голів держав СНД Нурсултаном Назарбаєвим. Представник МЗС Росії Андрей Кравцов сказав, що наразі не готові якісь пункти порядку денного мінського саміту. Проте президент Білорусі Аляксандр Лукашенка досить емоційно сприйняв цю ініціативу, він заявив з цього приводу, що “деякі країни СНД вважають себе державами першого рангу і ухвалюють такі рішення одноосібно”. Роздратування пана Лукашенка політологи пояснюють тим, що він розраховував під час цього саміту вже у жовтні вирішити проблеми з ціною на російський газ у 2007 році.

Ініціатива Кремля про скасування мінського саміту є дипломатичним демаршем на адресу офіційного Мінська, переконаний доцент Московського інституту міжнародних відносин Кіріл Коктиш. Він згадує, що президент Лукашенка наприкінці вересня на-прес-конференції заявив, що коли Росія піде на підвищення ціни на газу для Білорусі в чотири рази – до 200 доларів за тисячу кубометрів, то це стане причиною розриву стосунків між Москвою та Мінськом:

“Росія дала зрозуміти, що дуже розгнівана останньою прес-конференцією пана Лукашенка, на якій він різко звинуватив Росію в спробі зруйнувати союз. До того ж, це відбулося на піку загострення російського-грузинської кризи. Заяви пана Лукашенка були сприйняті в Москві, як дуже недружні. Тому це є дипломатичною відповіддю Росії на цю заяву”.

Мінський політолог Андрей Фьодарав крім білорусько-російської кризи бачить ще й іншу причину зволікання з проведення саміту голів держав СНД:

“Може, більше реальна причина у російсько-грузинських відносинах. Звичайно, президент Грузії Саакашвілі не поїхав би на саміт СНД, але треба мати на увазі, що жоден з президентів не підтримав офіційно Росію, не виступив з якоюсь критичною заявою на адресу Грузії”.

Щодо Білорусі, яка є формальним союзником Росії, то вона до цього часу не відреагувала на заклики Москви запровадити з Грузією візовий режим, щоб грузинські громадяни не змогли більше без віз прибувати до Росії транзитом через Білорусь.

Сьогодні представник Департаменту з громадянства та міграції Білорусі заявив, що Білорусь буде самостійно вирішувати, чи запроваджувати візовий режим з Грузією.
XS
SM
MD
LG