Доступність посилання

ТОП новини

Лічильник? Тільки через скаргу.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 9 жовтня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) - Дніпропетровцям, як виглядає, цієї зими заощаджувати на комунальних послугах не вдасться. З початку опалювального сезону влада запланувала підвищити тарифи на тепло і гарячу воду для населення майже втричі. Кажуть, інакше розпочати теплопостачання взагалі неможливо – газ комунальники почали закуповувати удвічі дорожче, а вартість послуг упродовж останніх чотирьох років не змінювали. Між тим, як стверджують мешканці міста, комунальники свідомо ставлять палиці в колеса тим, хто хоче встановити лічильники на воду чи газ.


Голова одного із житлових кооперативів Дніпропетровська кілька місяців оббиває пороги місцевого водоканалу, щоб узяти дозвіл на квартирні лічильники. Без них працювати неможливо, каже пані Світлана.

«Якщо стоїть загальний лічильник води на весь будинок, як же мені розраховувати їх витрати води? У цих така витрата, у тих – інша. І нам не дають ставити лічильники. В жеках же дозволено, а у нас – ні. Якийсь парадокс, дискримінація».

Дивують пані Світлану і ціни на встановлення газових лічильників – при вартості приладу 250 гривень, удвічі більше доводиться платити газовикам за встановлення. Та й з цим зволікають.

Директор міських тепломереж Микола Шипка, попри скарги споживачів, не знає про випадки необґрунтованих відмов на встановлення лічильників. Може, і відмовляли, стверджує він, але тільки тим, хто хотів поставити німецькі, не сертифіковані в Україні, лічильники тепла. Голови житлових кооперативів переконані – іноземні прилади точніші, вони не рахують тепло, коли батареї недостатньо гарячі. Отож споживач платить тільки за те, що отримує, а не за те, що втрачається через діряві комунікації.

До речі, Микола Шипка не приховує: втрати тепла в зношених комунікаціях перевищують 12%, і цей показник заклали до нових тарифів. Не дозволяє Микола Шипка встановлювати лічильники тільки на один вид послуг підприємства:

«Коли приходять і хочуть поставити лічильник тільки на тепло, а на гарячу воду не хочуть, тоді я не підписую, а якщо ви хочете по квартирно, то, будь ласка, ставте».

Між тим міська влада запевняє, що ця норма давно скасована, і лічильники на опалення можна ставити без лічильників на гарячу воду. Міський голова Іван Куліченко:

«Деякі мешканці не погоджуються – спершу хочуть поставити лічильники тепла, а потім гарячої води. Ми погодились. Сьогодні ця вимога знята».

Кожному, хто скаржився на бюрократичну тяганину з лічильників, міська влада обіцяє допомогу. Принаймні на слуханнях з питань підвищення тарифів перший заступник міського голови Анатолій Крупський запрошував скаржників на особисту аудієнцію. Виходить, якщо не поскаржишся, то і не отримаєш, зробила висновок керівник житлового кооперативу Лідія Олійник:

«Ви запрошуєте одну людину прийти до Вас, ви запрошуєте іншу людину. А чому б глобально не розв’язати це питання?»
XS
SM
MD
LG