Доступність посилання

ТОП новини

Російсько-грузинський конфлікт: який вплив він може мати на Україну?


Кирило Булкін Київ, 10 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Який вплив може мати російсько-грузинський конфлікт на Україну? Як має реагувати на нього українська влада та громадянське суспільство? Про це говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи”: директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос та Посол України у Латвії Рауль Чилачава.

Різке загострення російсько-грузинських стосунків є однією з найбільш обговорюваних тем у світових засобах масової інформації, але для України цей розвиток подій є особливо важливим і, можна сказати, особливо тривожним. Як попередження для України, розглядає антигрузинські акції російської влади і спікер грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе. Вона згадала у своїй промові Україну, коли закликала вчора на Празькому «Форумі 2000» європейські країни допомогти Грузії у розв’язанні конфлікту з Росією та поставити Росію у «цивілізовані рамки».

Бурджанадзе:Сьогодні Росія через свої нафтодолари почувається безкарною. Кожен в Європі має зрозуміти, що Грузія та Україна зараз на передньому фронті, ми потрапили в біду, і нам потрібна допомога європейців. Але якщо з вашого боку, з боку європейців не буде допомоги, Росія продовжуватиме в тому ж дусі. І тоді, ви, європейці, повинні знати, що сьогодні це - Грузія, завтра це може бути Україна. А післязавтра вони можуть відключити газ чехам, чи балтійцям, чи іншим європейським країнам. Тому ви повинні зробити все для того, щоб змусити Росію стати передбачуваною демократичною країною”.

Тож, які висновки має зробити з теперішнього російсько-грузинського конфлікту українська влада? Директор Центру близькосхідних досліджень, експерт Альянсу “Майдан” Ігор Семиволос вважає, що беззастережна підтримка Грузії Україною може спричинити різку реакцію Росії, зокрема, ускладнити газові переговори. Проте, на думку експерта, Україна не має залишити без допомоги своїх друзів і стратегічних партнерів по ГУАМ.

Семиволос: У першу чергу українське керівництво повинно зробити все, аби знизити накал цієї конфронтації і забезпечити перехід до більш цивілізованих форм. І, я думаю, що ключовим питанням зараз є зняття блокади і ліквідація тих дискримінаційних заходів, які здійснює Росія по відношенню до Грузії. І тут я думаю, що ми повинні прикласти максимум зусиль”.

Але, крім влади, дієвим чинником політики може стати громадянське суспільство. Посол України у Латвії Рауль Чилачава стверджує:

Чилачава:Глас народу – звичайно, це дуже важливо. І не тільки в Україні: я дуже сподіваюся, що ми почуємо такий голос і з Росії також. Сьогодні кинути Грузію одну супроти такої сваволі – це було б дуже жорстоко”.

Один з проявів прямої громадянської дії має відбутися в Києві вже сьогодні: на підтримку грузинського народу біля російського посольства пройде акція – „Дружнє українське сало під грузинським соусом сацибелі”.
XS
SM
MD
LG