Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 11 жовтня.


Віктор Недоступ

11-го жовтня 1899-го року у Південній Африці почалась англо-бурська війна. Трансвааль і Оранжева Вільна держава оголосила війну Великій Британії у відповідь на нарощення британської присутності в Південній Африці і ультимативну вимогу гарантувати рівні політичні права іноземцям. Півмільйонній англійській армії протистояло лише 90-тисячне бурське військо, і до середини червня наступного року Британія завоювала більшість бурських міст та контролювала практично всю їх територію, і бури перейшли до партизанської війни проти завойовників.

1913 – В Києві починається суд над Менделем Бейлісом. Його звинувачують у ритуальному вбивстві весною 1911 року 13-літнього Андрія Ющинського. Слідство по цій справі велось тенденційно і супроводжувалось активними антисемітськими виступами вищих російських урядовців. Через місяць після початку суду присяжні визнають Бейліса невинним і виправдовують його, попри численні, в більшості своїй сфабриковані, докази обвинувачення.

1921 – Всеукраїнська православна церковна рада скликає у Києві Всеукраїнський православний собор. Собор затверджує автокефалію і обирає Василя Липківського митрополитом Української православної церкви.

1939 – Видатні вчені зі світовим іменем – Енріко Фермі, Лео Сцилард та Юджин Вігнер пишуть президенту США Франкліну Рузвельту лист, де вказують на небезпеку створення у фашистській Німеччині атомної бомби. Лист також підписує Альберт Ейнштейн. Це стає поштовхом до створення американської групи по роботі над атомним, "Манхеттенським", проектом, успішно завершеним у 1945 році.

1949 – На 3-й Генеральній Асамблеї Всесвітньої медичної асоціації приймають перший міжнародний кодекс медичної етики, головними принципами котрого стають прийняття медичного рішення виключно в інтересах пацієнта, співчуття до нього і повага його людської гідності.

А у 2000-му у водах Мертвого моря вчені знайшли мікроорганізм, який прекрасно почувається у воді в десятки разів солонішій ніж морська вода. Вчені підозрюють, що ця бактерія належить до найдавніших форм життя на Землі. Ну, а ми можемо пишатися, що належимо до однієї з наймолодших форм життя на цій же планеті. Хоча, чим тут пишатися?
XS
SM
MD
LG