Доступність посилання

ТОП новини

Ганне Северінсен вважає, що зі зняттям моніторингу з України краще не поспішати.


Кирило Булкін Київ, 10 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Співдоповідач моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи по Україні Ганне Северінсен стверджує, що Україна просувається вперед на шляху змін, необхідних для виконання вимог моніторингового комітету ПАРЄ. Водночас вона вважає, що зі зняттям моніторингу поки краще не поспішати.


- Чи було у вас враження після березневих парламентських виборів, що невдовзі можна буде зняти з України моніторинг ПАРЄ? Чи змінилися Ваші погляди на це тепер?

- Після того, як ми оприлюднили наш звіт минулого року, ми говорили про те, що важливою передумовою припинення моніторингу є проведення вільних, чесних виборів. На мою думку, вибори пройшли добре і цю передумова виконано. Але ми також говорили про важливість змін у юридичній системі. Існує план дій, потрібних для того, щоб виконати всі умови і зобов’язання. Виконання цього плану дій тільки щойно почалося. Лише зараз з’явилися відповідні законопроекти. Тому ще залишається багато чого зробити. Ми бачимо, що Конституційний суд уже функціонує – це добре. Але ще залишаються проблеми з Конституцією. Тож ми стежитимемо за виконанням Плану дій і за впровадженням змін протягом наступного року. І я думаю, що у жовтні наступного року у Парламентській Асамблеї відбудеться обговорення щодо того, що ми рекомендуватимемо.

- І після цього, на Вашу думку, можливо зняття моніторингу?

- Так. Моніторинг не має тривати без кінця. Але розвиток подій в інших країнах переконує нас, що краще зробити роботу, завершити її, аніж поспішати закінчити моніторинг без справжніх гарантій, що все вже добре. Тож я сподіваюсь і очікую, що у жовтні наступного року ми зможемо припинити моніторинг. Але, знову ж-таки, є План дій. І я щойно чула, що є проблеми з ухваленням деяких законопроектів, і залишаються проблеми з Конституцією. Ми стежитимемо за всім цим дуже уважно. Але ми припинимо моніторинг, якщо будемо впевнені, що Україна на правильному шляху.

- Що Ви маєте на увазі під “проблемами з Конституцією?” Політреформу, проголосовану у грудні 2004-го?

- Ні. Я думаю, що дві проблеми вже більш-менш розв’язані. Перша з проблем, про яку ми говорили – це імперативний мандат. І я досі думаю, що імперативний мандат – це не найкраща ідея. Але коли ми бачимо, як депутати голосують то так, то інакше, незалежно від позиції своєї партії, то виглядає, що це не така вже й велика проблема. А друге – це Генеральна прокуратура. Учора ми мали дуже добру бесіду з Генеральним прокурором, він повідомив нас про намічені реформи. Також ми чули від Венеціанської комісії, що вони загалом задоволені змінами – але їхня позиція буде точно відома наприкінці цього тижня. Тож, ці дві великі проблеми, я гадаю, ми подолаємо. Але залишаються проблеми розділення повноважень гілок влади, того, що стосується компетенції уряду й компетенції парламенту. Також є проблеми з місцевим самоврядуванням. Україна на шляху до розв’язання цих проблем і, я сподіваюся, на вірному шляху.
XS
SM
MD
LG