Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі вшанували гетьмана Пилипа Орлика, автора першої української Конституції.


Валерій Каліновський Мінськ, 11 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні виповнюється 334 роки від дня народження українського гетьмана Пилипа Орлика, автора Конституції прав та вольностей Війська Запорізького 1710 року. Напередодні в столиці Білорусі відбулася презентація збірника науково-популярних статей про його життя та діяльність. У Білорусі його вважають своїм, оскільки Пилип Орлик народився у селі Косута теперішнього Вілейського району Мінської області.


Автори книжки про Пилипа Орлика – білоруські та українські вчені з національних академій наук та вузів – перш за все віддали належне активності об’єднання українців у Білорусі “Ватра”, які створили громадський комітет зі вшанування пам’яті гетьмана Орлика. Говорить директор Київського інституту козацтва Тарас Чухліб:

“Товариство “Ватра” і посольство України в Білорусі випередили навіть Національну академію наук України, Інститут історії, Інститут козацтва і видали таку книгу про одного з найвизначніших гетьманів України – Пилипа Орлика”.

Пилип Орлик був визначним державним діячем, дипломатом, літератором, борцем за незалежність України та автором першої української Конституції. А народився він у селі Косута недалеко від білоруського міста Вілейка. Говорить ініціаторка вшанування Пилипа Орлика в Білорусі Галина Калюжна:

“Ось Вілейщина, мати, дитина... Вона ж там навчилась ходити, розмовляти, як писали історики, у Литві він ходив до школи, потім мати направила його у Вільно, в Єзуїтський колегіум, цей юнак, напевно, приїздив додому в Косуту, в нього, напевно, друзі були... Тобто, білоруська земля дала йому ставлення”.

Село Косута, в якому тепер живуть переважно дачники, розкинулось на березі великого водосховища, каже місцевий краєзнавець Анатолій Рогач:

“Тут колись був фільварок, потім село, фільварок зруйнували, залишилися тільки підвалини та старі вікові дерева – тополі”.

Мінський облвиконком вирішив наступного року в селі Косута, де народився легендарний гетьман, встановити пам’ятний знак на честь Пилипа Орлика. Представники української діаспори пізніше тут планують створити каплицю-музей роду Орликів.

Історик козацтва Тарас Чухліб каже, що крім місця народження Орлика з білоруською землею пов’язувала освіта, щільні зв’язки з білоруськими православними ієрархами того часу, а також ментальність. У своїх щоденниках гетьман Орлик часто загадував свою малу батьківщину.

Тарас Чухліб: “У Орлика окрім української, козацької ментальності була і білоруська ментальність. Крім вишуканої освіти у нього був вишуканий погляд на речі. Як українець, чесно кажучи, я знайомий з багатьма білорусами, в тому числі науковцями, істориками... І мені здається, що в білорусів вишуканіший погляд на деякі речі, ніж в українців чи росіян”.

Прізвище Орлика відоме не лише в Білоусі та Україні, але й на Заході. Воно вшановане у Франції в назві паризького аеропорту Орлі, який було збудовано на місці села, котре отримав у володіння син Пилипа Орлика генерал Григір Орлик за бездоганну службу французькому королю Людовіку XV, ад’ютантом якого він був.
XS
SM
MD
LG