Доступність посилання

ТОП новини

Газ проти ракет. Чи була проба медіа-газового шантажу Польщі?


Єва Поштар Варшава, 11 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 3меншуються поставки газу до Польщі від “РосУкрЕнерго”. Представник польськoї нафто-газової компанії PGNiG (ПеҐеНіҐе) у понеділок підтвердив цю вістку. Oднак у вівторок компанія оприлюднила демарш – мовляв, ніякого припинення поставок газу не було. Польські політичні коментатори пов’язують це з візитом до Польщі міністра закордонних справ Росії Сергея Лаврова. Вони називають події oстанніх днів газовим шантажeм Росії проти Польщі.

Перші вістки про зменшення поставок газу до Польщі почали надходити минулої середи, у день прибуття до Польщі міністра закордонних справ Росії, Сергея Лаврова. Польськa сторона не хотіла загострювати атмосферу російсько-польських переговорів. Тим більше, що в російських ЗМІ лунали погрози міністра оборони РФ Сергея Іванова, що у випадку польської згоди на розміщення в себе протиракетної системи Росія вдасться до адекватних дій. Тому повідомлення про проблеми із поставкою газу було оприлюднене польськими ЗМІ лише після закінчення візиту представника уряду Росії. На думку спостерігачів, це сталося також і тому, що польська компанія PGNiG, монополіст у постачанні газу, зараз у доволі незручній ситуації.

На запитання Радіо Свобода про справу газового шантажу відповідає речник Польськoї нафто-газової компанії Томаш Філл:

“Ми компанія, що займається торгівлею, не політикою. Тому ми не коментуємо таких подій”.

Польська нафтогазова компанія впродовж кількох тижнів веде переговори з “РосУкрЕнерго” про поставки до Польщі у 2007 році майже трьox мільярдiв кубометрів газу.

Польськa преса пише, що “РосУкрЕнерго” хоче підвищити полякaм цінy за газ до 270- 280 доларів за тисячу кубометрів, тобто на 40 доларів більше від теперішньої ціни.

Анджей Кублік, економічний коментатор щоденника "Газета Виборча" припускає, що “Газпром”, головний учасник “РосУкрЕнерго”, хоче також тримати під контролем газопровід “Ямал”, який через Польщу постачає газ до Німеччини. Коментуючи останні події, Анджей Кублік сказав для Радіо Свобода:

“Газпром” може використати для своїх цілей ситуацію, в якій опинилась польська компанія PGNiG. Тобто, підвищити прибутки “РосУкрЕнерго”. У такий спосіб “Газпром” став би щедрим дядьком для уряду Януковича”.

На зaпитання Радіо Свобода, як розуміти його слова, Анджей Кублік сказав:

“Договори, які були укладені з “РосУкрЕнерго” в цьому році передбачали, що фірма купуватиме газ від “Газпрому” за 230 доларів, а також набагато дешевший газ із азійських родовищ. У результаті змішаний газ коштуватиме 95 доларів. Таким чином буде збережено пільгову ціну, яку узгодив уряд Януковича. Дорожчий газ змушена буде купувати Польща. Пригадую, що минулого року президент Росії Путін говорив: якщо західні держави хочуть підтримувати уряд Помаранчевої революції в Україні – нехай більше платять за газ із Росії”.

Незалежно від того, мала місце російська газова атака на Польщу чи ні, народ знає своє: впродовж тижня люди по кілька днів стоять у чергах перед шахтами у Верхній Сілезії, щоб купити дешеве вугілля на зиму.
XS
SM
MD
LG