Доступність посилання

ТОП новини

Чи зможе світ поставити на місце ядерних авантюристів у Північній Кореї?


Василь Зілгалов Прага, 11 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Війна слів між Вашингтоном і Пхеньяном наростає. Керівництво Північної Кореї каже, що його майбутні ядерні випробовування залежатимуть від поступок з боку Америки. Тим часом американці зосереджено переконують Раду Безпеки застосувати жорсткі санкції щодо Пхеньяна.

“Якщо завтра війна”. Прикордонник Північної Кореї на кордоні з Південною Кореєю.
Один із чільників Північної Кореї, друга особа в цій державі, Кім – Йонґнам заявив в Пхеньяні під час зустрічі з японською делегацією у середу , що "справа майбутніх ядерних випробовувань пов‘язана з політикою США щодо нашої держави."

А представник Державного департаменту США Шон Маккормік сказав у вівторок, що Вашингтон хоче заблокувати Пхеньянові міжнародний доступ до будь-чого, що могло б сприяти його ракетній і ядерній програмам. Речник Білого Дому також додав:

"В тексті резолюції, я не збираюся вдаватися в деталі, але в тексті міститься кілька основних положень. У першу чергу, увага зосереджена на тому, щоб не допустити - ні в якому разі! - щоб Пхеньян надалі міг розробляти зброю масового знищення і нарощувати зусилля із створення ракет, а також мати з цих програм ті чи інші вигоди – у галузі експорту відповідних технологій і матеріалів."

Але ще не ясно до кінця чи готові Росія і Китай, головні партнери у співпраці з Північною Кореєю, піти на ті санкції супроти Пхеньяна, на яких наполягає США. Наприклад, представник Китаю в ООН Ван Ґуанья заявив, що Пекін буде мати "тверду, конструктивну, прийнятну але обережну відповідь на ядерні випробовування Північної Кореї." Представник Пекіна підкреслив саме слово "прийнятну"...

Росія також "готова брати участь у спільних зусиллях сторін, котрі зацікавлені у мирному, дипломатичному залагоджені справи."

Японія вже вводить жорсткі санкції проти Північної Кореї, які включають заборону на імпорт товарів з КНДР, заходження північно-корейських кораблів у японські порти, візити громадян з КНДР до Японії.

США продовжує визначати сам характер ядерного , і чи ядерного, вибуху у Північній Кореї. Так представник Білого Дом Шон Маккормік сказав журналістам:

"Щодо цього, то я не можу сказати, як ми це робимо, коли ми зможемо визначити точно причини цього сейсмічного явища в Північній Кореї але ми, без сумніву, будемо інформувати вас про це."

Представники Франції також заявили, що причина цього вибуху ще не ясна до кінця.
XS
SM
MD
LG