Доступність посилання

ТОП новини

“Чиїм” є сьогодні Президент Віктор Ющенко?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на ваш комп''ютер для подальшого прослуховування слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження, відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Гості Свободи: Олег Білорус - фракція БЮТ; Борис Безпалий - фракція Наша Україна.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Ведучий: Віктор Єленський
Віктор Єленський: Останні призначення в оточенні Президента України, перехід в опозицію “Нашої України”, який, тобто перехід, одні оголошують остаточним, і в якому сумніваються інші, безкінечне з’ясування і суспільством, і всередині влади, хто у владі головніший – все це складає такий собі пейзаж актуальної української політики. І за традицією, і за психологією, і, звісно, далеко не в останню чергу за Конституцією, на цьому пейзажі височить постать Глави держави.

Що означають останні події й призначення? Президент хоче бути Президентом усієї України, зрікається “Нашої України”, бачить безперспективність змагань із урядом? Про це ми говоритимемо з нашими гостями.

Панове, до речі, ви вже партнери по опозиції? Чи ви визначилися, хто в опозиції головніший? Олег Білорус: Треба, очевидно, це питання вирішувати, дивлячись уперед, а не виходячи з препарацій трупа минулого часу. У минулому дійсно було всяке, але після тих уроків, які ми і “НУ” отримали і, сподіваюсь, засвоїли після невдачі першої коаліційної угоди, коли була солідна програмова частина і так далі, і невдача трапилася, здається, з емоцій, а може, з інтересів, амбіцій конкретних людей, то знов-таки, я думаю, що тепер опозиція і її складові будуть виходити не зі своїх приватних чи особистих, чи групових, чи партійних інтересів, а з інтересів громадян.

- Чиїм зараз є Президент Віктор Ющенко? Тільки не кажіть, що він – народний Президент, бо наші слухачі можуть звинуватити вас у нещирості. До якої політичної сили він більше тяжіє?

Олег Білорус: У мене таке враження, що він хоче бути позапартійним Президентом. І він про це говорив, і його представники говорили, коли сказали, що він зніме з себе повноваження почесного голови партії НСНУ.

Борис Беспалий: Як Президент він український. Він у двох іпостасях: як глава держави він загальноукраїнський, а як політик, то він ближче, звичайно, до “НУ” – був її фундатором.

Але я маю сказати, що сьогодні в зв’язку з тим, що він є главою держави, і ця робота, ці контакти не є настільки, звичайно, повсякденними, тобто він є все-таки всеукраїнським Президентом.

- Пане Білорус, скажіть, будь ласка, ви підтримуєте Президента? Підтримуєте його беззастережно чи з якимись застереженнями?

Олег Білорус: Ми як політична сила, як блок, як фракція підтримуємо Президента, бо ми його обирали і обрали, інвестувавши значні, якщо не сказати що великі зусилля і надзусилля під час виборчої кампанії. Всі пам’ятають, як його підтримувала і підтримує Юлія Тимошенко. Тому немає жодних сумнівів, немає проблем.

- Тобто, це офіційна позиція вашої фракції: беззастережна підтримка Президента?

Олег Білорус: Офіційна лінія, офіційна позиція. Але ця позиція не позбавляє нас права аналізувати, оцінювати і критикувати, якщо треба.

Борис Беспалий: Окремі нюанси ми можемо не сприймати, як, наприклад, не сприймаємо призначення Зінченка на посаду радника Президента. Але це все ж таки локальний момент, який не змінює того, що ми є і залишаємося однією командою.

- Як ви оцінюєте президентські призначення останніх днів?

Борис Беспалий: Для нас головним все-таки є програмові речі, а виконавці підбираються під ту чи іншу програму. А програмовими завданнями є соціальна Україна європейського ґатунку. З цією точкою зору підбираються кадри.

Призначення пана Гайдука секретарем РНБО – це крок назустріч “соціальній Україні”?

Олег Білорус: Я думаю, що це дуже рішучий, на грані великих ризиків крок для збалансування кадрової ситуації і збалансування і політичного, і економічного центрів впливу в системі державного менеджменту, тому що в останній період дуже посилилося крило однієї групи. Це стало загрозою для держави і для влади. Тому, я вважаю, що цей крок цілком обґрунтований.

Борис Беспалий: Я погоджуюся з Олегом Григоровичем: Гайдук є дуже потужний і ефективний менеджер. І та проблема, яка постає, яку треба буде вирішити (ця людина все-таки пов’язана з великим бізнесом), – це рівновіддаленість, щоб, не дай Боже, тут не був лобістський вплив якихось кланів. Тому ця проблема – бізнес і політика – трохи сфокусована на даній людині. Я сподіваюся, що вона може бути вирішена, але маємо констатувати, що вона є.

- На три роки Вам зрозуміла стратегія Президента?

Олег Білорус: Національної стратегії розвитку України до цього часу немає.

Борис Беспалий: Я думаю, що загальна стратегія Президента на 5 років каденції його президентства очевидна. Вона викладена в його програмі “10 кроків назустріч людям”. Це соціальна потужна Україна європейського зразку, повномасштабна інтеграція в Європу.

Але після того, як дещо такі результати, не зовсім для нас приємні, загальнопарламентських і подекуди місцевих виборів, то ця стратегія потребує коректив. Ці корективи будуть внесені. Зараз іде реорганізація СП. Я думаю, що ближчим часом буде запропонована скорегована стратегія.

Стратегія та сама, мета та сама – це вступ в СОТ, наприклад, різке підвищення життя для найменш захищених верств населення, подолання бідності, охорона здоров’я – все це залишається, але скорегувати її треба.

- Пане Борисе, зараз “НУ” в центрі самої серйозної суспільної уваги. Скажіть, будь ласка, підтвердіть чи спростуйте: остаточне ваше рішення йти в опозицію?

Борис Беспалий: Тиждень тому фракція “НУ” на виконання рішення блоку і всіх 6 партій блоку прийняла наступне рішення.

Пункт 1. Переговори про створення коаліції національної єдності, ці, дані переговори, завершені. Крапка! Жирна крапка! Десять крапок! Не піднімайте цю тему.

Пункт 2. Фракція “НУ” є опозицією в парламенті по відношенню до даного уряду і до антикризової більшості.

Пункт 3. Фракція “НУ” не є сьогодні в стані переговорів з жодною іншою фракцією. Ми не в переговорах ні з ким.

Все. Три позиції. Дуже чітко.

Олег Білорус: Але ж Президент просив керівництво фракції повернутися до столу переговорів, і це було після рішення керівництва вашої фракції.

Борис Беспалий: Президент проводить – і, на мій погляд, правильно – стратегію національного єднання. Це програма на роки.

На сьогодні ситуація є такою, як я сказав. Крапка! Спеціально для наших друзів: крапка! Спеціально для наших опонентів: крапка! Спеціально для всіх зацікавлених: крапка!

Ми не в переговорах, ми в парламентській опозиції до уряду, антикризової коаліції, ми повністю припинили переговори, дані, конкретні переговори, про створення коаліції національної єдності. Що ще вам треба?

- Нам ще треба дізнатися про ваших міністрів. Що буде з вашими міністрами, міністрами-“нашоукраїнцями”?

Борис Беспалий: Партія, яка переходить в опозицію до уряду, відповідно приймає рішення і по міністрах. Але це рішення має бути технологічно реалізоване. І оскільки це була політична квота Президента, то вона не може вирішуватися, в тому числі – без участі і без позиції Президента. Позиція партії, зрозуміло, однозначна: опозиція не передбачає участі в уряді.

Олег Білорус: Шановний колего, але як же з голосуванням в залі ВР? Оце головне. Як фракція голосуватиме тепер?

Борис Беспалий: Фракція голосуватиме відповідно до своєї програми, яка, до речі, відображена в нашій спільній з вами коаліційній угоді.

Олег Білорус: Ну, браво!

Борис Беспалий: Як і раніше. Десь наші позиції співпадають, усіх п’ятьох фракцій, десь ми одні залишаємося. Тут наша позиція завжди незмінна.

- Панове, як ви бачите майбутнє інституту президентства в Україні за нинішніх реалій?

Олег Білорус: Я за те, щоб інститут президентства був сильним при сильному парламенті, при сильному уряді.

Борис Беспалий: Президент має повністю використовувати всі повноваження, які є в Конституції.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG