Доступність посилання

ТОП новини

За рік після парламентських виборів у Польщі, уряд і парламент –у кризі. Брак згоди серед політичних партій коментатори прирівнюють до ситуації в Україні.


Єва Поштар Варшава, 12 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Через рік після парламентських виборів у Польщі, держава у стані політичної кризи. Право і Справедливість, партія братів Качинських, що рік тому невеликим відсотком голосів виграла вибори, зараз не може зібрати парламентської більшості. Це діється після недавнього розпаду урядової коаліції. При тому і згадана партія, і менші партії, які підтримують уряд, не хочуть погодитись на саморозпуск парламенту і дострокові вибори, чого домагається опозиція. У четвер польський парламент вкотре не ухвалив рішення в цій справі.

У четвер польський парламент в атмосфері гарячих політичних полемік переніс своє засідання на вівторок. Приводом для цього, як наголошують депутати правлячої партії братів Качинських, є потреба пошуків парламентсько-урядової більшості. Впродовж двох тижнів, відколи із уряду усунений віце-прем''єр, лідер селянської партії “Самооборона” Анджей Леппер, тривають політичні торги щодо парламентської більшості. Дилема така: або утвориться більшість, або дострокові вибори. Нинішня незгода парламенту відкладає рішення в цій справі.

Спікер польського парламенту Марек Юрек сказав:

"Жодного компромісу в цій справі нема. Проблему повинен вирішити тільки парламент".

Як вважають коментатори, джерела цього протистояння треба шукати в результатах минулорічних виборів. Невеликою кількістю вибори тоді виграла ПіС, партія братів Качинських. Другою була партія Громадянська Платформа. Поляки, ідучи на вибори, сподівалися, що обидві партії разом керуватимуть державою. Так не сталося, і брати Качинські мусили шукати союзників серед радикалів та популістів. Генрик Вуєц, колишній лідер Солідарності, голова Польсько-українського форуму, бачить аналогії між теперішньою політичною ситуацією в Польщі і в Україні. Ми запитали про внутрішні протистояння в лавах "помаранчевих" і Солідарності. Він сказав:

"Це люди, які емоційно сильно заангажовані в процесі реформування, побудови демократії, встановлення державного суверенітету. Накопичення великих емоцій є таке, що вони в конфліктних ситуаціях ведуть до великих протистоянь".

На наше питання про причини розбрату серед політиків національно-демократичного табору в Україні і Польщі Генрик Вуєц відповів:

"В Україні і Польщі є і те спільне, що доки було передчуття зовнішньої небезпеки, також внутрішньої, усі особисті різниці між нами стиралися, щоб наша сила була більшою. Коли основні реформи проведені, цілі досягнуті, тоді розірвалися зв''язки, що тримали разом одних та других. Основною проблемою тих політичних угруповань є вміння говорити один з одним".

Політичні протистояння в Україні, Польщі та Угорщині західноєвропейські коментатори називають "дитячою хворобою демократії". Однак суспільства в тих країнах вимагають, щоб до них ставилися як до дорослих.
XS
SM
MD
LG