Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд знову засідає.


Тетяна Ярмощук Київ, 12 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні, після майже річної перерви, Конституційний Суд провів перше засідання. Щоправда, не сесійне, а пленарне, під час якого обговорювали організаційні питання. До суду надійшло вже більше півсотні подань. Серед них три від Кабінету Міністрів. Вони стосуються найактуальнішої політико-правової проблеми сучасної України – розмежування конституційних повноважень президента й прем’єра.


Хто і як призначає та звільняє голів державних адміністрацій? Чи потрібно закріплювати укази президента прем’єрським підписом? Якою має бути процедура подання кандидатури прем’єр-міністра? Такого змісту урядові подання надійшли до Конституційного Суду. Ось що з цього приводу сказав в інтерв’ю Радіо Свобода міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов:

“Потрібно здійснювати не галас, що хтось там комусь оголосив війну. А потрібно нормально розібратися у цій ситуації, визначити коло проблем у яких ми маємо розібратися сьогодні на рівні секретаріатів. А якщо є проблеми, які потребують додаткового тлумачення, то тоді виникає потреба у зверненні до Конституційного Суду. Що, до речі, Кабінет Міністрів вже тричі зробив”.

Натомість від президентської сторони подання до Конституційного Суду не надходили. Дії ж Кабміну пропрезидентська “Наша Україна” вважає тиском на Віктора Ющенка. Юрій Оробець в інтерв’ю Радіо Свобода:

“Об’єктивно існують певні проблеми, оскільки відбулися певні зміни до Конституції. Однак за умови доброї волі, вони вирішуються елементарно. Сторони сідають і домовляються. А тут відбувається війна. Кабінет Міністрів публічно інтригує проти Президента. І, складається враження, що діє якийсь елемент особистих образ, чи елемент якогось реваншу. Тут є елемент і тиску, і епатажності”. Полеміка навколо розмежування повноважень президента та прем’єра загрожує перетворитися на хронічну. І з одного, і з іншого боку лунають різкі заяви. За цих умов роль Конституційного Суду переоцінити важко. Втім, на думку самих юристів, найдосконаліший Суд не в змозі компенсувати відсутність політичної і правової культури української еліти. Суддя Конституційного Суду Віктор Шишкін для Радіо Свобода:

“Всі гілки влади, представники політичних сил і носії влади все таки повинні зрозуміти, що вони зобов’язані жити в правовому полі, тобто вивести самих себе на рівень цивілізації. Все залежить від політичної і правової культури. Це головне. Як би ви там не виписували б, якщо людина неспроможна за своїм внутрішнім покликом бути юридично і політично культурною, то ви їм хоч інструкцію для експлуатації холодильника напишіть поетапно, нічого не зміниться”.

Конституційний Суд в Україні лишався паралізованим десять місяців. Обрання суддів блокували політичні сили, які боялися перегляду політичної реформи.
XS
SM
MD
LG