Доступність посилання

ТОП новини

Федаральний Конституційний суд Німеччини взявся за справу про побічні доходи депутатів.


Надія Кандиба Берлін, 13 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Віднедавна депутати німецького Бундестаґу зобов’язані оприлюднювати свої побічні заробітки. Низка парламентаріїв, однак, виступила проти такого правила і звернулася зі скаргою до Федерального Конституційного суду. Цього тижня ця найвища судова інстанція країни розпочала розгляд скарги. Чому деякі члени Бундестаґу не хочуть говорити про свої заробітки на стороні?

Ще торік депутати Бундестаґу проголосували за новий закон, який зобов’язує їх не тільки оприлюднювати, якою побічною діяльністю вони займаються, а й говорити про додаткові доходи. Приводом для такого рішення став, зокрема, скандал навколо колишнього генерального секретаря Християнсько-демократичного союзу Лауренца Майєра, який, попри депутатську діяльність, продовжував регулярно отримувати солідну зарплату від енергетичного концерну RWE. Аби запобігти лобізму в стінах Бундетаґу та захистити депутатський мандат, парламентарії тоді й вирішили ухвалити новий закон. Представник фракції “Союз-90/Зелені” Фолькер Бек пояснив:

“Така прозорість має стримати депутата, що працює, наприклад, для лікеро-горілчаної індустрії, особливо затято виступати за зниження податку на горілчані вироби. Адже інакше буде ясно, що він можливо відстоює лобістські інтереси свого приватного працедавця”.

До речі, тому, хто відмовлятиметься розкривати свої побічні доходи, загрожує грошовий штраф. Його обсяг може сягати половини річної депутатської платні. Низка парламентаріїв, а це переважно адвокати, вважають таке нововведення шкідливим і вирішили оскаржити його у Федеральному Конституційному суді. Представник Християнсько-соціального союзу Петер Рамзауер свого часу не без сарказму заявив:

“Якщо ви хочете мати безликого депутата, тоді краще відразу створити собі клонованого парламентарія, який зі студентської лави потрапляв би прямо до пленарного залу. Його необхідно ще взяти під карантин, аби він не мав жодних практичних стосунків з реальним життям. Але ж цього ніхто з нас не хоче".

Противники оприлюднення побічних доходів аргументують, що таке правило стримуватиме адвокатів, нотаріусів, підприємців від приходу до парламенту, оскільки вони змушені будуть розголошувати прізвища своїх клієнтів. А це суперечитиме принципу збереження професійної таємниці. Відсутність у Бундестазі представників цього прошарку населення, на думку критиків, негативно вплине на незалежність депутатського мандату. Колишній голова фракції Християнсько-демократичного союзу в Бундстазі Фрідріх Мерц застеріг від збільшення кількості професійних політиків.

“Вже зараз дедалі частіше можна зустріти депутатів, яким вкрай складно повернутися до нормального професійного життя”, - сказав Мерц.

Очікується, що у справі побічних доходів депутатів Бундестаґу Федеральний конституційний суд оголосить свій вердикт лише через кілька тижнів.
XS
SM
MD
LG