Доступність посилання

ТОП новини

Громадськість Рівненщини і Волині звернулася до Президента України з проханням видати Указ про визнання учасниками визвольних змагань воїнів УПА.


Валентина Одарченко Рівне-Луцьк, 13 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Громадськість Рівненщини і Волині звернулася до Президента України з проханням видати Указ про визнання учасниками визвольних змагань тих, хто зі зброєю в руках виборював українську незалежність. Самі ж волинські ветерани УПА збираються до Києва відзначити День українського козацтва.

Пам'ятник військовокомандувачу УПА "Поліська Січ" Климові Савуру в центрі Рівного.
Перші збройні загони УПА народилися саме на Волині і Рівненщині. Тут упродовж Другої світової діяла «Поліська січ» на чолі з отаманом Тарасом Бульбою-Боровцем, відбулася вікопомна конференція народів, яка задекларувала спільну боротьбу представників різних націй проти фашизму і більшовизму. Корінні волиняни сприймають ветеранів УПА як героїв національно-визвольного руху. Ще в 1997 році на Рівненщині затвердили це визнання рішенням обласної ради. У нинішньому році це зробили й волиняни.

Прокурор Волині Микола Франтівський:

«Я поважаю як ветеранів Великої Вітчизняної, так і ветеранів УПА, і всіх інших. Але є закон. Завтра-післязавтра він прийде з вашим рішенням сесії у Фонд соціальної допомоги, де йому відмовлять. Тому що гарантії державного закону на нього не діють. Це повинна зробити Верховна Рада України».

Навесні депутати Волинської обласної ради відхилили протест прокурора, який вимагав скасувати їхнє рішення про визнання ветеранів УПА на території області.

Депутат Волинської обласної ради Микола Пасаман:

«Цей пункт, який визначає наше ставлення до вояків УПА, є політичною оцінкою, а не юридичним трактуванням історії краю. Уже самі гасла, з якими йшли повстанці – «Здобудеш українську державу, або загинеш у боротьбі за неї!» - говорить про правомірність визнання вояків УПА борцями за волю і незалежність України».

Історія національно-визвольного руху не ділить, а об’єднує Україну, додає доктор історичних наук Володимир Сергійчук, котрий презентував на Рівненщині та Волині двотомник «Український здвиг», де через оприлюднення донедавна засекречених документів розкриває суть і розмах повстанського руху.

Володимир Сергійчук: «Він справді був поширений на всій території України – і Сумщина, і Полтавщина, Харківщина, та навіть Донецьк…Хоча б такий факт, визнаний каральними органами більшовицької влади у 43-му році: під час гітлерівської окупації в Маріуполі українське націоналістичне підпілля нараховувало понад триста осіб».

Рівненські та волинські депутати вимагають від Президента видати до 14 жовтня Указ про визнання УПА воюючою стороною у Другій світовій війні. А тим часом упівці з Рівненщини та Волині вирушають до Києва з метою відзначити день українського козацтва в українській столиці. Вони вкотре сподіваються, що їм не завадять відзначити свій день прокомуністичні сили. Спільну мову без політиків вони вже знайшли. Демонструючи прагнення до миру, 1 вересня цього року у Ковелі біля пам’ятного хреста жертвам Другої світової подали один одному руки колишні воїни радянської армії, вермахту та УПА.
XS
SM
MD
LG