Доступність посилання

ТОП новини

410 років від укладення Берестейської унії.


Віталій Пономарьов Київ, 16 жовтня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – 410 років тому у місті Бересті (нинішній Брест у Білорусі) була укладена унія між Київською православною церквою та Римом. Українці досі не дійшли згоди в оцінці унії: одні вважають її одним із свідчень належності України до європейського світу, інші – джерелом протистояння у суспільстві.

Пропам'ятна медаль Берестейської унії з портретом папи Климента VIII. Опублікована в: Записки Чина св. Василія Великого, т. 15, Рим 1996.
Наприкінці ХVI століття серед ієрархів Київської церкви народився проект унії з Римом як засобу подолання розколу християнства та реформування церкви. У червні 1595 року Київський митрополит Михайло Рагоза і 7 єпископів підписали «Артикули, що належать до з’єдинення з Римською Церквою». Вони містили умови переходу Київської церкви під юрисдикцію Риму із збереженням традиційних для неї таїнств, обрядів і свят. 23 грудня у Римі відбулася церемонія укладення унії, про що папа Климент VIII оголосив у буллі «Великий Господь». Говорить львівський історик Ігор Скочиляс:

“Під сучасну пору і російська, і польська, і українська історіографія згодні в тому, що Берестейська унія була українським проектом, що це не були ні єзуїтська інтрига, ні якийсь проект католицький. Це була спроба реформування Київської церкви – і українського, і білоруського суспільства. Це була спроба поєднати Схід і Захід, відновити єдність християнства”.

16 жовтня 1596 року митрополит Рагоза скликав у Бересті собор для ратифікації унійної угоди. Лідером противників унії був волинський князь Костянтин Острозький, який прибув зі власним надвірним загоном з гарматою і відділом татарської кінноти. На третій день серед учасників собору відбувся розкол. Прихильники унії продовжили засідання у кафедральному храмі святого Миколая і того ж дня затвердили проголошену в Римі унію. Їхні опоненти провели свій собор у будинку, в якому зупинився Острозький.

Острозький звернувся до польського короля Жиґимонта ІІІ з протестом проти порушення прав і вольностей православних. Проте король 15 грудня своїм універсалом підтвердив рішення уніатського собору. Говорить львівський історик Світлана Гуркіна:

“Відомо, що якість зерна пізнається по його плодах. А плодом і спадкоємницею Берестейської унії в Україні є Українська Греко-Католицька Церква, що пройшла випробування часом і через століття давала рясні плоди свідчення віри, особливо в кривавому ХХ столітті. Сьогодні ж, через 410 років, плодом Берестейської унії є понад 5 мільйонів вірних Української Греко-Католицької Церкви.”
XS
SM
MD
LG