Доступність посилання

ТОП новини

Які основні причини скорочення тривалості життя громадян України?


Тарас Марусик Київ, 17 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Прірва між тривалістю життя у Європі та в Україні зростає. Якщо раніше це явище було спільним для усіх постсоціалістичних країн, то нині західним сусідам України вдалося подовжити життя своїх громадян, тоді як на Сході й досі панує зворотна тенденція. Про це йшлося у Києві на міжнародному семінарі про смертність у країнах колишнього Радянського Союзу.


Які основні причини відставання колишніх радянських країн Європи від решти континенту? З цим запитанням Радіо Свобода звернулося до керівника наукових програм Національного інституту демографічних досліджень Франції, почесного президента Міжнародної спілки з вивчення населення Жака Валлена.

Професор Валлен каже, що відмінності в рівні здоров’я і в середній тривалості життя між населенням колишнього СРСР (Україна тут не виняток) і західних країн поглиблюються. Щоб краще зрозуміти ситуацію, треба, на його думку, згадати історію:

“Із середини 60-их років 20 століття почало вимальовуватися значне розходження у збільшенні середньої тривалості життя між країнами Європи і США, з одного боку, і країнами Варшавського договору – з іншого. Якщо в західних країнах середня тривалість життя стрімко зростала, в країнах радянського блоку спостерігався застій, а в деяких країнах – навіть зниження цього показника, зокрема в СРСР”.

Ситуація, яка склалася в Україні, Росії і Білорусі, викликає занепокоєння

Через 15 років після краху комуністичної системи, каже Жак Валлен, проявилася нова тенденція: зростають відмінності вже між країнами колишнього СРСР та колишніми радянськими сателітами Польщею, Чехією Словаччиною, Угорщиною. В цих країнах середня тривалість життя знову зростає, а в Росії, Україні і Білорусі, після незначних коливань, особливо з початком економічної кризи в час переходу до ринкової економіки, падає. Цікаво, що в країнах Балтики цей показник почав зростати приблизно так, як в країнах Центральної Європи, але з деяким запізненням, вважає французький експерт.

Жак Валлен: “І це чітко виявляється при порівнянні причин смертності, тому що зростання відмінностей між обома групами країн пролягає, головним чином, через серцево-судинні хвороби і недуги суспільства, такі як алкоголізм, аварії, вбивства, самогубства. Якщо в країнах Центральної Європи і Балтики зростання середньої тривалості життя відбувається за рахунок зменшення двох головних причин смертності, то ті самі причини – серцево-судинні хвороби і недуги суспільства – в колишньому СРСР приводять, навпаки, до зменшення тривалості життя. Ситуація, яка склалася в Росії, Україні і Білорусі, викликає занепокоєння. Таке враження, що ці країни ще не вийшли з великої санітарної кризи, яка триває ще з середини 60-их років”.
XS
SM
MD
LG