Доступність посилання

ТОП новини

Що таке українська опозиція і як вона боротиметься проти ревізії внутрішнього і зовнішнього курсу України.


Кирило Булкін Київ, 18 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Учора “Наша Україна” з парламентської трибуни офіційно оголосила про перехід в опозицію. Проте яким буде формат цієї опозиції та якими – засади її діяльності? Це запитання поки залишається без чіткої відповіді. Саме на цю тему дискутували гості вчорашньої “Вечірньої Свободи”: народні депутати України Анатолій Семинога (БЮТ) та В’ячеслав Коваль (“Наша Україна”).

Погляди на те, якою бути українській парламентській опозиції, суттєво відрізняються у двох опозиційних сил: БЮТ та “Нашої України”. Нашоукраїнці, які щойно оголосили про перехід в опозицію, одразу запропонували нові форми її діяльності. Голова фракції Роман Безсмертний з парламентської трибуни говорив про конфедерацію “Європейська Україна”.

Утім, на думку заступника голови фракції В’ячеслава Коваля, це формулювання не означає створення якоїсь структури, альтернативної наявній бютівській опозиції.

Конфедерація? Рішення ще немає ніякого і в “Нашій Україні”, і в тих партіях, які зустрілися – десять партій. Рішення ще немає: чи утворювати конфедерацію, чи не утворювати. Але для того, щоб залучити партії, які поза парламентом, щоб створити в державі потужну опозицію – можливо, це варіант. Хоча, знову, треба обмірковувати. Що стосується парламенту, то тут мусить бути, і вона буде, я переконаний – опозиція”.

Фракція БЮТ, яка оголосила про власну опозиційність одразу після створення коаліції Партії регіонів, соціалістів і комуністів, вважає, що потреби у створенні нових форматів опозиції немає. Депутат-бютівець Анатолій Семинога стверджує:

Ми сформували міжфракційне об’єднання опозиційне. Запрошуємо до нього і “Нашу Україну”. І вважаю: якщо ми все-таки ставимо перед собою зрозумілу мету опозиційної роботи ( а саме мета будь-якої опозиційної роботи – це прийти до влади і продемонструвати державі й виборцям, як потрібно працювати, як Україну потрібно будувати), то, звичайно, Нашій Україні, я вважаю, потрібно приєднуватися і сьогодні працювати, не винаходячи велосипед, якісь конфедерації... Я переконаний, що немає для “Нашої України” іншого варіанту, як дійсно прийти в об’єднану опозицію у Верховній Раді і разом будувати демократію в нашій державі. Якщо вони не зроблять це сьогодні, вони зроблять це пізніше. Час, виборці й необхідність у нашій ситуації просто заставлять їх це зробити”.

Нашоукраїнець В’ячеслав Коваль з оптимізмом дивиться на перспективи порозуміння своєї фракції та БЮТу в майбутній об’єднаній опозиції.

Вона сформується, опозиція. Ми разом з блоком Тимошенко йшли на президентських виборах, ми разом їздили, разом працювали в регіонах, разом зустрічали, проводжали Ющенка, Тимошенко, організовували всі зустрічі, так що нам не привикати працювати разом”.

Ну а від того, наскільки успішно йтиме ця співпраця, значною мірою залежить ефективність роботи опозиції.
XS
SM
MD
LG