Доступність посилання

ТОП новини

Пропаганда ксенофобії відгукується через десятиліття у Сербії.


Михайло Рамач Белград, 18 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сербська полiцiя заарештувала вiсьмох вболiвальникiв однiєї футбольної команди, котрi пiд час матчу вигукували нацистське гаслo «Зiґ гайл!». Вони таким чином ображали футболiста iз Зiмбабве, котрий вже кiлька рокiв перебуває в країнi. Белградськi оглядачi зазначають, що на сербських стадiонах нагально треба розпочати європейську кампанiю «Стоп расизму!».


Майк Тамванєра прибув із рiдної країни до Сербiї 4 роки тому й вiдразу став грати в футбол. Минулого року вiн став гравцем команди «Борац» в мiстi Чачак, що в центральнiй Сербiї. З поваги до Сербiї, як він каже, свого сина вiн назвав Нiкола. Вiн із дружиною та сiм’я посла Зiмбабве – єдинi громадяни цієї країни в Сербiї. Футболiст стверджує, що досi почував себе безпечно та, що має багато друзiв.

Проте на останньому матчi сталася неприємна несподiванка: група вболiвальникiв, одягнених в бiлi форми на зразок американського Ку-Клукс-Клану, вигукувала гасла: «Гiтлер, Гiтлер», «Зiґ гайл» та «Іди звiдси, тут не люблять тебе!». Суддя перервав матч. Полiцiя затримала 37 порушників правопорядку. Пiсля допиту слiдчий суддя вiсьмом із них призначив попереднє ув’язнення строком на 30 днiв. Мiж заарештованими є кiлька безробiтних, а також офiцер збройних сил Сербії.

Мер мiста офiцiйно просив вибачення у футболiста, котрий із жiнкою та сином тимчасово покинув Чачак. Слiдство повiдомляє, що затриманих пiдозрюють в поширенні расової та нацiональної ворожнечi. Згiдно з законом, за це можуть засудити до тюремного ув’язнення на термін від 3 – до 5 років.

Звідки ростуть корені расизму?

Громадськість приголомшена. Оглядачі вимагають вжити рішучих заходів проти расистів й одночасно ставлять запитання – у чому причина такого ставлення юних вболiвальникiв до симпатичного африканця. Сербські скiнгеди раніше час вiд часу загрожували ромам та китайцям. Але африканці в Сербiї досi не були жертвами расового насильства.

Сербська молодь, зазначає преса з цього приводу, стала нетолерантною внаслiдок нацiоналiстичної пропаганди в минулому. В дитячому вiці нинiшнi вболiвальники, котрим зараз вiд 20 до 30 рокiв, щодня слухали погірдливі заяви щодо хорватiв, албанцiв, мусульманн, нiмцiв та представників інших національностей. Тепер шовiнiстичної кампанiї немає, однак наслiдки залишилися. Оглядачi, психологи та соцiологи попереджають, що судового процесу над заарештованими не буде достатнього. На їхню думку, iнцидент на стадiонi в Чачку свiдчить, що нагально треба розпочати широкомасштабну європейську кампанiю «Стоп расизму!» Іншими словами, треба перевиховувати насамперед батькiв, а вiдтак дiтей.
XS
SM
MD
LG