Доступність посилання

ТОП новини

Міністри від «Нашої України» подали у відставку.


Тетяна Ярмощук Київ, 19 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Кабінеті Міністрів Віктора Януковича з’явилося 4 вакантних посад. Сьогодні заяви про відставку до Верховної Ради подали Роман Зварич, Юрій Павленко, Ігор Ліховий та Юрій Поляченко.

Відступ? Чи перегрупування? Що чекає на НУ у майбутньому?
“Наша Україна”, здається, розставила крапки над “І”. Сьогодні о 10.50 заяви міністрів про відставку лежали у Верховній Раді. Про це заявив голова політради “Нашої України” Роман Безсмертний: “Коли стало зрозуміло, що представники антикризової коаліції не збираються виконувати Універсал національної єдності, наслідком і свідченням чого став фактично злом зовнішньополітичного і внутрішньополітичного курсу держави, перехід до економіки абсурду. Наші всі партійні органи висловилися за перехід в опозицію”.

У Кабінеті Януковича залишаються працювати за квотою президента міністр закордонних справ Борис Тарасюк та керівник оборонного відомства Анатолій Гриценко.

Хто обійме вакантні міністерські посади?

Деякі експерти та й представники команди Януковича вважають, що урядові вакансії може заповнити Президент. Однак це не мають бути “нашоукраїнці”. На думку одного з лідерів Партії регіонів Євгена Кушнарьова, це поліпшило б взаємодію між різними гілками влади: “Ми готові були б розглянути пропозиції президента. Але мова може йти лише про людей, які готові фахово, і які не представляють ніяких політичних сил”.

Що ж до “нашоукраїнці”, то вони не вельми охоче коментують, хто мав би посісти вакантні крісла в Кабінеті Януковича. Заяви здебільшого поверхневі, як от, у Анатолія Кінаха: “Коли людину призначають на посаду міністра, чи віце-прем’єра, то в першу чергу вона повинна спрямувати свою волю, свої професійні якості на те, щоб згідно з вимогами Конституції України, пріоритетів інтересів держави виконувати, чітко та відповідально виконувати свої обов’язки”.

БЮТ вітає рішення “Нашої України”

Інша опозиційна сила, Блок Юлії Тимошенко, привітав сьогоднішнє рішення “Нашої України”. З цього приводу один із лідерів БЮТу Олександр Турчинов зазначив: “Ці заяви необхідно було написати у той же день, коли пролунала тут заява Романа Безсмертного про перехід “Нашої України” в опозицію. Це європейська норма. Ми вітаємо цю позицію і сподіваємося, що “Наша Україна” завтра не змінить свого рішення, і співпрацюватиме з нами в лавах і парламентської, і позапарламентської опозиції. Готова угода про коаліцію демократичних сил, вона не денонсована нашими колегами. Сподіваюся, що в межах цієї угоди ми працюватимемо і над створенням опозиційного уряду, і координуватимемо інші питання”.

А “регіонали” докоряють

Тим часом “регіонал” Ярослав Сухий картає “нашоукраїнців”, що своїми діями вони шкодять Президенту: “Шкода, що Президента Віктора Андрійовича Ющенка, за якого я не голосував і на Майдані нічого собі не морозив, підставляє саме та політична сила, яка на шиї його рейтингу в’їхала сюди в парламент. Вони фактично пішли проти нього, позбавили його присутності і впливу на ухвалення рішення у сесійній залі”.

До уряду Віктора Януковича входили 5 “помаранчевих” міністрів, які потрапили туди за домовленістю між Ющенком та Януковичем. Міністр культури Ігор Ліховий, міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко, міністр у справах сім’ї та молоді Юрій Павленко, міністр юстиції Роман Зварич та міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Серед цих міністрів лише двоє є членами “Нашої України” – Юрій Павленко та Роман Зварич.

Міністри ж закордонних справ Борис Тарасюк та оборони Анатолій Гриценко – конституційна квота глави держави.
XS
SM
MD
LG