Доступність посилання

ТОП новини

Хав''єр Солана: Часті зміни урядів негативно впливають на міжнародні відносини України.


Мар’яна Драч Київ, 19 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Угода про візовий режим між Україною і ЄС, яку планували парафувати на самміті в Гельсінкі наприкінці цього місяця, може опинитися під загрозою зриву. Про це мовиться у повідомленні, яке у четвер розповсюдила від імені президента його речниця. У чому причина конфлікту і з чим приїхав до Києва Верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики сусідства Хав''єр Солана?

Чому президент України дорікає урядові за переговорний процес про візи, я намагалася з''ясувати у Олександра Чалого, який у Секретаріаті президента тепер відповідає за зовнішню політику, але він був небагатослівним:

“Президент нікого не звинуватив. Президент висловив занепокоєння, що не завершуються опрацювання двох угод про спрощений візовий режим і угоди про реадмісію. Це хвилює президента тому, що ці угоди мають бути парафовані і виникає питання, що це парафування може бути поставлене під сумнів.”

Водночас відомо, що українські дипломати домагаються, щоб нелегальні мігранти з Євросоюзу поверталися в Україну на таких самих умовах як і до Росії, яка вже домоглася відстрочення дії угоди про реадмісію на 3 роки. Справа в тому, що така угода коштовна для державної скарбниці і тому у відповідь держави намагаються вибити для себе відшкодування. Крім того, Україна не має угоди про реадмісію із самою Росією, звідки і потрапляє в Україну переважна кількість нелегальних мігрантів. А переговори про візи традиційно пов''язують з домовленостями про нелегалів.

Україна залишається вірною європейському курсу

Як би там не було, Україна прагне рухатися європейським курсом. Про це практично в один голос запевнювали у четвер у Києві Верховного комісара ЄС Хав’єра Солану чільні українські політики – з Юлією Тимошенко та Віктором Януковичем включно. А президент України Віктор Ющенко вручив брюссельському урядовцеві найвищий державний орден України – Ярослава Мудрого. За що Солана дипломатично подякував, але водночас сказав, що часті зміни урядів в Україні погано впливають на її відносини з іншими державами.

Солана зазначив, що на самміті в Гельсінкі будуть ухвалювати ключові рішення про візову політику та економічну співпрацю, тому важливо, щоб ситуація в Україна була чіткою. А ще сказав, що для стабільності у Європі важливі дружні відносини України з Росією.

Україні треба подавати заявку на вступ до ЄС у 2011 році

Перед Соланою на Банковій побували представники Ялтинської європейської стратегії – міжнародної неурядової мережі, яка ставить за мету зближення України і ЄС. Вони прогнозують, що Україна може приєднатися до європейського клубу у 2020 році. Пояснює депутат Європарламенту Марек Сівєц: “Виходячи з досвіду Польщі, виходячи з процедур європейських ми визначили дату і ця дата нікому не подобається.”

Але ця дата може змінитися, залежно від успіхів самої України, кажуть експерти. Вони мають ще одну пораду – Україні треба подавати заявку на вступ до ЄС у 2011 році, тоді коли у ЄС головуватиме Польща. Таку рекомендацію озвучив підприємець Віктор Пінчук, український ініціатор Ялтинської європейської стратегії.
XS
SM
MD
LG