Доступність посилання

ТОП новини

Італійська Перуджа купається в шоколаді.


Наталка Кудрик Рим, 19 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Солодке життя вирує цими днями в італійському місті Перуджа. Там проходить міжнародний фестиваль шоколаду „Eurochocolate”. Шоколад тут не тільки смакують, а й використовують як будівельний матеріал та пропонують навіть шоколадну косметику. І як то воно, коли все довкола в шоколаді?

Звідусіль їдуть ласуни на найсмачніше свято у Європі (минулого року їх зібралося аж до мільйона). Місце солодкого дійства не випадкове – це батьківщина славнозвісної фабрики „Перуджина”. Відомі цукерки „Baci” з романтичними побажаннями виробляють саме тут. Одна з організаторів Сильвія Фраволіні розповіла Радіо Свобода, що за тринадцятирічну історію свята популярність його з кожним роком зростає: ”Безперечно, це свято дуже апетитне, на нього з''їжджається і молодь, і люди старшого віку”.

Поки метри кондитерського мистецтва і виробники шоколадної продукції обмінюються новинками на семінарах, вирушимо на ярмарок у центр міста. Уздовж вулиць і на центральній площі представлені усі бачені і небачені досі сорти шоколаду і шоколадного крему – „їжа богів”, як називали в давнину цей продукт.

Фантазії та ідей у виробників шоколаду не бракує

Ласуни і ласунки від малого до великого, кожний хоче скоштувати шоколадну лакомку. Вражає різноманітність форм: шоколадні гайки, гаманці, мобільні телефони, годинники та різні аксесуари. Щороку організатори презентують родзинку свята, не є винятком і цей рік. Як повідомила Сильвія Фраволіні: „Символ фестивалю – кондитерська лопатка. Вона символізує не тільки інструмент, яким подають солодощі, але й своєрідна підтримка нової лінії шоколадних плиток трикутної форми.”

Після дегустації, настав час заглянути і на будівельний майданчик та роздивитися шоколадні скульптури, які на ваших очах зводять майстри шоколадних конструкцій. Блоки із шоколаду вагою в 11 кілограмів вони піднімають під оплески натовпу. Минулого року у Перуджі виготовили і з''їли найбільшу у світі шоколадну плитку, її вага сягала майже 6 тонн.

Піна для ванн, бальзами для тіла, мило – усе це із шоколадним ароматом також можна придбати на ярмарку у Перуджі.

Шоколад корисний, але треба знати міру

Окрім поїдання і смакування, програма фестивалю пропонує психологічні лекції для шоколадоманів та уроки шоколадоваріння. Цілком реально приготувати шоколад самостійно, але радять не тратити сили і залишити цю справу для професіоналів.

А ось навчитися правильно дегустувати цей продукт таки не завадить. Отож, відкусивши шматочок плитки, зачекайте поки розтане на язиці і потім насолоджуйтеся ароматом та смаком. Солодощі, а особливо шоколад – найліпший засіб від втоми і стресів, нагадує Перуджа. Головне – не переборщити.
XS
SM
MD
LG