Доступність посилання

ТОП новини

Чи варто було запрошувати Владіміра Путіна на обідній стіл саміту ЄС?


Василь Зілгалов Прага, 19 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У п‘ятницю російський президент Владімір Путін займе почесне місце на заключному обіді учасників самміту ЄС у фінському місті Лахті. Європейські експерти, дипломати, аналітики продовжують критикувати з приводу цього сумнівного запрошення російському президенту не лише Фінляндію, котра головує в ЄС, але й інших європейських чільників. Вони вважають таке запрошення недоречним і передчасним.

Також оглядачі висловлюють занепокоєння тим, що цей самміт виявить значні розбіжності серед членів ЄС щодо російської політики Брюсселя. А Кремль, у свою чергу, використає це у своїх інтересах для ще більшого розколу європейців.

За словами польського аналітика Євгеніуша Смоляра: "Зустріч з Путіним поспішна і непродумана. Члени ЄС повинні були зосередитися над виробленням хоч якихось елементів спільної енергетичної політики, спільної зовнішньої політики, політики безпеки перед тим, як ми говоримо з ними /Москвою /".

Польський експерт також вважає, що спільна європейська політика щодо Росії довго була ненадійною. Як продемонстрував і нещодавній самміт міністрів закордонних справ ЄС – є лише спроби знаходити спільну мову щодо цього.

Євгеніуш Смоляр також вважає, що чимало держав, насамперед –Німеччина, часто мають на меті власні інтереси в діалозі з Москвою, зокрема енергетичні.

Дехто критикує Німеччину за її політику щодо Росії

Польща та деякі інші члени ЄС обвинувачують Берлін у тому, що він не враховує їхніх інтересів, а також ігнорує порушення Москвою прав людини.

Євгеніуш Смоляр також вважає, що Росія використовуватиме таку ситуацію для застосування тактики "розділяй і володарюй" щодо ЄС.

І хоча під час зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі 17 жовтня здавалося, що є згода щодо оцінки політика Кремля стосовно Грузії, все ж міністр закордонних справ Фінляндії Еркі Туміойя використав нагоду, щоб нівелювати поширену засобами інформації чутку про ніби-то розкол у ЄС щодо Росії: "Я щасливий заявити що міністри не мали ніяких ускладнень... Була загальна згода і ніяких підстав для розколу у Європейському Союзі".

Європейські офіційні чинники також поспішили наголосити у Люксембурзі, що не бажають псувати довготривалі стосунки з Росією. Експерти також відзначають, що ініціатива щодо запрошення господаря Кремля до Лахті виходила, насамперед, від канцлера Німеччини. Ангела Меркель підтримала неконфліктну лінію поведінки Гельсінкі щодо самміту в Лахті.

Фінляндія навіть виключила з порядку денного самміту питання про гарантії енергопостачання. Також не будуть ухвалювати пункту щодо мінімальних національних резервів газу, до чого підштовхував ЄС минулий українсько-російський газовий конфлікт.

Можливість конфлікту все ж залишається

Спостерігачі вважають, що можливість прояву конфлікту в Лахті не виключена. У четвер, наприклад, в німецькій пресі було відзначено, що голова Єврокомісії Мануель Баррозу має намір "відкрито" обговорювати з російським президентом "побоювання" ЄС. А дипломати стверджують, що Тоні Блер вимагатиме внесення до порядку денного самміту в Лахті питання про сахалінські газові негаразди.

Також експерти вважають, що навряд чи Владімір Путін зуміє уникнути проблеми прав людин та справи вбивства журналістки Анни Політковської.
XS
SM
MD
LG