Доступність посилання

ТОП новини

Світ може стати «ядерною яєчнею».


Василь Зілгалов Прага, 19 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Глава МАГАТЕ Мохамед Ель-Барадей попередив, що за дискусіями довкола ядерних приготувань Північної Кореї та Ірану не варто не помічати намірів інших держав швидко поповнити свої в ійськові арсенали ядерною зброєю. За даним МАГАТЕ близькі до цього ще 30 держав світу. Експерти кажуть, що незважаючи на Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, все може скоро змінитися у напрямку розгортання у світі нової небезпечної ядерної гонки.

Згідно із Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, який набув чинності в 1970 році, лише 5 країн отримали право на володіння ядерною зброєю – США, Радянський Союз, Китай, Велика Британія і Франція. Однак, не зважаючи на ратифікацію згаданого Договору про нерозповсюдження 190 країнами, за минулі 36 років так сталося, що світ постав перед новими ядерними проблемами. Сьогодні можна сказати, що окрім 5-и офіційних ядерних держав у світі є ще, щонайменше, 4 держави, котрі вже стали ядерними – Пакистан, Індія, а також Іран та Північна Корея. За даними МАГАТЕ цей список дуже скоро може стати набагато довшим. Ось що сказав з цього приводу на конференції у Відні цього тижня Ель-Барадей:

"На жаль, одна політична атмосфера не може все убезпечити. Ми побачили впродовж останнього десятиріччя чимало спокус для багатьох країн щодо розробки власної ядерної зброї. Це почалося з Іраку, тоді ми бачили Лівію. Ми все ще стоїмо перед підтвердженням у останні два десятки років неоголошеної Іранської ядерної програми. Ми побачили ядерні випробовування у Північній Кореї".

Низка країн активно працює над створенням власних ядерних арсеналів

Глава МАГАТЕ наголошує, що чимало країн бачать у вдосконаленні ядерних потенціалів США, Росії та Китаю добрий приклад для убезпечення своїх країн у воєнному плані. А тим більше, сусідство з таким країнами як Іран чи Північна Корея спонукає багатьох до запобіжних власних ядерних пошуків. Так, лондонський експерт із ядерних проблем Марк Фітцпатрік каже з цього приводу: "Світ був би набагато ліпшим, якби країни знали, що їхні сусіди не працюють над власною програмою з ядерної зброї". Цей же лондонський експерт додає, що чимало країн Близького Сходу: Саудівська Аравія, Єгипет, Туреччина – займаються проблемами створення власних ядерних арсеналів досить активно. І тоді виникає питання, що іще можна сьогодні кардинально змінити, щоб світ не став на шлях безповоротної ядерної гонки в нікуди? Потрібно реально заборонити ядерні випробовування для всіх країн

Марк Фітцпатрік вважає, що важливо було б взагалі реально заборонити ядерні випробовування для всіх країн. Коли б вже Китай і США нарешті ратифікували б Договір про загальну заборону ядерних випробовувань – це було б реальним кроком на шляху до цього, вважає експерт. На думку Фітцпатріка, зважаючи на те, що низка країн Європи, Аргентина, Бразилія мають свої мирні ядерні програми, варто було б обмежити кількість країн, що виробляють ядерне паливо і гарантувати його отримання країнам, які потребують цього палива у мирних цілях. Такі заходи МАГАТЕ вже обговорювало щоб обмежити розповсюдження технології виробництва ядерного палива, від якої легко перейти до виробництва ядерної зброї.

Експерти вважають, що зупинення процесу "розповзання" ядерної зброї є завданням і науковим, і психологічним. Так, Ніл Пел, американський ядерний експерт, каже:

"Уявіть собі упаковку для яєць, де держави є яйцями і важливою умовою підтримки миру в цій вразливій упаковці виступають низка правил та принципів міжнародної спільноти, котрі гарантують кожній державі її місце. Нині одним із таких принципів чи норм є те, що держави повинні утриматися від розробки ядерної зброї. Але якщо певні держави підривають ці норми, тоді умова миру у тендітній упаковці з державами-яйцями не дотримується, світ починає тріщати і ніщо не вбереже його від того, що всі яйця розіб‘ються. І ви можете постати перед дуже жалюгідною картиною".

Виглядає так, що цю ядерну яєчню ніхто собі уявити поки-що не бажає.
XS
SM
MD
LG