Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: За власним бажанням.


Надія Шерстюк Київ, 19 жовтня 2006 року. Урядовці-“нашоукраїнці” заявили у четвер про намір відмовитися від міністерських портфелів. Уряд Януковича ігнорує політику Ющенка, не хоче в НАТО й СОТ, не прагне виконувати Універсал національної єдності. І як можна залишатися у кабміні, коли “Наша Україна” - в опозиції. Зі свого боку, безпартійний міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що залишається на своїй посаді. Хто всядеться у ще теплі звільнені урядові крісла?

Вперше в українській політиці відбувається відставка за політичною ознакою, підкреслив лідер фракції "Наша Україна" Роман Безсмертний. Крім цього, каже пан Безсмертний, у вітчизняній політиці не було прикладів діяльності опозиції в умовах парламентсько-президентської республіки, але Наша Україна готова запропонувати свої ідеї консолідації опозиції.

Дії та рішення уряду Януковича показують, що він не горить бажанням виконувати зобов’язання, взяті при підписанні Універсалу національної єдності. Так вважає міністр юстиції Роман Зварич, наголошуючи, що Універсал – це не просто папірець.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Хоча міністри-нашоукраїнці й подали заяви про відставку, ДО відповідного рішення Верховної Ради вони залишатимуться на своїх посадах в уряді Януковича. Прогнозуючи - коли ж очікувати рішення парламенту, лідер фракції соціалістів Василь Цушко сказав, що це може бути і завтра, і через тиждень.

Колишня “права рука” лідера соціалістів Олександра Мороза Йосип Вінський – вітає заяви міністрів від “Нашої України” про відставку. Пан Вінський сподівається, що такий крок внесе бодай якусь ясність у нинішню політику, коли вже всі заплуталися – хто чого хоче і куди йде.

Інший депутат, економіст, член фракції Партії регіонів Олексій Плотников називає наміри пропрезидентських міністрів логічними. Адже не можна бути опозиціонером наполовину – якщо вирішили йти в опозицію, владу треба залишати. А на заміну “відставникам” прийдуть представники коаліції, - зазначає пан Плотников.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Відставка помаранчевих міністрів невигідна ані Президенту, ані “Партії регіонів”, - переконаний політолог Олесь Доній. На його думку, в тому, щоб в уряді не було "людей" Віктора Ющенка, зацікавлений хіба що блок Юлії Тимошенко. Адже тоді він має шанси утворити спільну з “Нашою Україною” опозицію, яку в перспективі може очолити його лідерка.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Зранку лідер фракції “Наша Україна” Роман Безсмертний заявляв про відставку п’ятьох міністрів чотирьох своїх однопартійців та помаранчевого за духом, але безпартійного Юрія Луценка.

Проте сьогодні о п’ятій вечора Юрій Луценко наголосив, що не піде у відставку. Спочатку він подавав заяву про звільнення і адресував її президентові Ющенку. Учора Президент був за відставку міністра внутрішніх справ, однак сьогодні передумав.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG