Доступність посилання

ТОП новини

Рим – нова кіностолиця?


Наталка Кудрик Рим, 20 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Італійська столиця перетворилася цього тижня у міні Голлівуд. Там завершується міжнародне свято кіно, яке вперше організували у Римі, щоб повернути місту колишню славу часів знаменитого Федеріко Фелліні. Український кінематограф відсутній у програмі фестивалю, натомість українську тему представили італійські кінотворці.

На береги древнього Тибру висадився справжній голлівудський десант: кінозірки різних поколінь.

76-літній Шон Коннері, найвідоміший виконавець ролі Джеймс Бонда, зізнався, що міг би краще зіграти свого агента 007. Знаний актор і продюсер отримав почесну нагороду фестивалю.

А берегти довкілля закликав Леонардо Ді Капріо, презентуючи короткометражні фільми свого фонду про екологічні проблеми.

Тоді як Ніколь Кідман, Моніка Беллучі, Річард Гір представили свої нові роботи у секції прем’єрних показів.

Головна героїня фільму – українська дівчина, яка вирвалася із сексуального рабства

Із-поміж прем''єр голосно обговорювали картину сицилійського режисера Джузеппе Торнаторе „La sconosciuta” («Незнайомка»). В основі сюжету – сумна і таємнича історія української дівчини в Італії, яка вирвавшись із сексуального рабства, повертається до нормального життя. Роль українки виконує російська акторка Ксенія Раппопорт.

Ось, що говорить про свою кінострічку режисер Торнаторе: „Це тяжкий фільм – жорстока реальність: насильство, страждання, брудний світ, у якому наша героїня бореться з усіх сил і бореться за допомогою любові. Врешті-решт їй вдається стати на ноги, вона спроможна жити далі”.

За словами автора, фільм не спрямований проти італійського суспільства, як йому дорікали. Торнаторе показав гостру проблему сьогодення, нелегку долю жінок, які прибувають до Італії зі Східної Європи, і це окремий випадок, а не норма, говорить режисер.

100 кінострічок різних жанрів

У Римі – все, як і годиться для події міжнародного ґатунку. Основні заходи відбуваються у сучасному концертному комплексі „Аудиторіум”. Майже 100 кінострічок різних жанрів можна було проглянути на багатьох кіномайданчиках „вічного міста”, заплативши за квиток від 4 до 10 євро.

Завдання римського дійства, як заявили організатори, – повернути кіно до широкої аудиторії. Обирати найкращі фільми дозволили також широкій аудиторії: у складі журі не критики в окулярах, а 50 кінолюбителів на чолі з італійським режисером Етторе Скола. 16 кінострічок – конкурсної програми. У суботу журі оголосить володарів нагород за кращий фільм і за ліпше виконання жіночої та чоловічої ролей.

Рим не прагне конкурувати із Венецією

Але перший римський – ще не фестиваль, а просто свято кіно, наголошує мер столиці Вальтер Вельтроні. Рим не хоче конкурувати з найстаршим у світі Венеціанським кінофестивалем, який вважається професійним. Багато хто з критиків каже, що італійська столиця новим проектом тільки заманює туристів, і далека від справжнього кіно, а тим більше це не сприяє розвитку кіноринку. Два кінофоруми, як пише британське видання „Financial Times”, погіршують престиж такої важливої події як кінофестиваль. Холодна війна між Римом і Венецією триває.
XS
SM
MD
LG