Доступність посилання

ТОП новини

ЄС допоможе Україні контролювати мігрантів.


Богдана Костюк Київ, 23 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європейський Союз і Міжнародна організація з міграції у найближчі три роки обіцяють надати Україні майже два з половиною мільйони євро для створення дієвої системи контролю за міграційними потоками. Саме політика щодо нелегалів стала головним каменем спотикання напередодні саміту Україна-ЄС, що має відбутися цієї п’ятниці в Гельсинкі.


Позиція Євросоюзу така: домовлятися про спрощений візовий режим можна лише у пакеті з угодою про реадмісію, тобто повернення нелегалів. 21 жовтня керівник зовнішньополітичного відомства України Борис Тарасюк визнав, що в українському уряді є розбіжності стосовно термінів підписання Угоди про реадмісію, але не уточнив, між ким саме. Зі свого боку представники Президента закликають урядовців швидше домовлятися із Брюсселем, бо потім, мовляв, буде час доопрацювати угоди. Заступник голови Секретаріату Президента України Олександр Чалий на брифінгу в Києві 20 жовтня заявив:

“Затримка у динаміці просування цих двох угод по набуттю ними чинності перш за все б‘є по інтересах маленького українця. Президент виходить з того, що уряд, по-перше, повинен визначитися, яким чином він буде імплементувати ці угоди. Після парафування це не означає, що ми припинимо консультації і переговори з Євросоюзом щодо визначення нових форматів, нових механізмів щодо того, як ми забезпечимо ефективну реалізацію цих угод”.

За даними Чалого, українські урядовці домагаються, щоб Угода про реадмісію почала діяти через 3 роки після схвалення, тоді коли ЄС пропонує термін на рік коротший.

Пропонує і водночас обіцяє допомогти Україні контролювати потоки мігрантів, виділяючи на це понад 2 мільйони євро. У понеділок аташе Єврокомісії Бернард Богеспергер заявив з цього приводу:

“Ми задоволені порозумінням, якого вдалося досягти між Києвом і Брюсселем у питанні контролю за процесами міграції через Україну. Статус України як держави – сусідки ЄС дозволяє нам поділитися з нею відповідним досвідом і надати необхідну технічну і фінансову допомогу у боротьбі з нелегальною міграцією. Зі свого боку Євросоюз сподівається на якнайшвидше підписання угоди про реадмісію”.

А українські оглядачі вважають, що Україні треба одночасно домовлятися про нелегалів не лише з ЄС, але й сусідами на сході. Директор міжнародних програм Центру імені Разумкова Валерій Чалий сказав Радіо Свобода:

“Я упевнений, що Україна не повинна іти на серйозні поступки і дійсно мати серйозні поступки стосовно візового режиму для того, щоб говорити про питання реадмісії. Більше того: я не впевнений, що це буде корисно – робити односторонні кроки без створення спільного реадмісійного простору з Білорусією, Росією, Євросоюзом і Молдовою”.

За минулий рік українські прикордонники затримали майже 3 половиною тисячі нелегальних мігрантів, але реальна цифра може бути вп’ятеро вища. Якщо Україна не зміцнить своїх кордонів і не домовиться з усіма сусідами, то є загроза, що держава може перетворитися на “відстійник” для нелегалів, попереджають експерти.
XS
SM
MD
LG