Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 24 жовтня.


Віктор Недоступ Київ 24 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 24-го жовтня Хрестоносці відвоювали Лісабон, Аль-Капоне потрапив за грати, а в Україні встановили пам’ятника Роксолані.

24-го жовтня 1147 року португальський король Альфонс I за допомогою флоту хрестоносців, що плив в Палестину, завоював Лісабон, який більше 400 років перебував у руках маврів. Цього ж року Лісабон став єпископством і столицею королівства.

1648 – Завершується Тридцятилітня війна: німецький імператор Фердинанд III та представники німецьких станових класів з одного боку, Франція та Швеція - з іншого, підписали Вестфальський мирний договір. Франція посідає панівне становище у Центральній Європі, Швеція - у Північній, а влада Габсбургів обмежується лише їхніми спадкоємними землями. Це призвело до фактичного розпаду Священної Римської імперії і утворення конгломерату самостійних невеликих держав.

1795 – національно-визвольне повстання під керівництвом Тадеуша Костюшка зазнало поразки. У Петербурзі Австрія, Прусія та Росія підписують конвенцію про третій розподіл Польського королівства.

1931 – За ухиляння від сплати податків американський гангстер Аль Капоне постає перед федеральним судом. Не маючи можливості довести жодного із кількох десятків інкримінованих босу чикагської мафії кримінальних злочинів (включаючи декілька вбивств, вчинених при свідках), уряд знайшов єдиний спосіб ув’язнити його. Капоне протягом останніх десяти років не заплатив ні цента податків, маючи нерухомості на суму понад 50 мільйонів доларів, включаючи власний острів поблизу Флориди. Капоне отримує 11 років.

1939 – У місті Вілмінгтон, штат Делавер, де розміщувалась штаб-квартира компанії Дюпон, (винахідниці нейлону) вперше у світі у продаж надходять нейлонові панчохи.

1960 - На космодромі в Байконурі під час запуску радянської ракети Р-16 на Марс гине Головний маршал артилерії СРСР Митрофан Недєлін та понад півтори сотні людей з числа конструкторів, офіцерів і обслуговуючого персоналу. Найбільша катастрофа в історії космонавтики.

А у 1999 – - У Івано-Франківську встановили пам''ятник землячці Роксолані, коханій дружині турецького султана Сулеймана I Пишного.
XS
SM
MD
LG