Доступність посилання

ТОП новини

Енергетична політика, вибори (преса Європи).


Василь Зілгалов Прага, 23 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса пише про те, що закидами стосовно прав людини і корупції Владіміра Путіна не візьмеш. Тому, на думку багатьох оглядачів, Європі доведеться підлаштовуватися до Кремля, щоб досягти поступок в енергетичній політиці. Газети також звертають увагу на байдужість болгарських виборців напередодні вступу їхньої країни до ЄС.


“Файненшел Таймс” переконана, що глава Кремля проявив себе минулої п‘ятниці на саміті ЄС у Лахті (Фінляндія) "як войовничий гість, що не гребує провокаціями". Але впливовий лондонський часопис також вважає, що запрошення Владіміра Путіна на обід за стіл ЄС може себе виправдати. Газета підкреслює, що " з таким відчуттям європейські лідери повернулися з Фінляндії". “Файненшел Таймс” наводить слова одного з чиновників ЄС про те, що вони отримали від Путіна в Лахті сигнал про можливе включення проблеми енергопостачання до нової угоди про партнерство між ЄС та Росією. Хоча це лише сподівання і мрії про ширший доступ Європи до енергетичних ринків Росії, пише лондонська газета.

Прикладом того, що попередні сподівання на вплив європейської критики на адресу глави Кремля у питаннях прав людини і корупції не виправдалися, є свідчення італійського часопису “Ла Стампа”. Його кореспондент наводить слова, сказані в Лахті під час обіду головою Європарламенту Хосе Борелем: " Ми можемо подякувати панові Путіну – перекривши газ Україні у січні цього року, він зібрав нас сьогодні тут, щоб ми поговорили про енергетику". На початку це виглядало досить гостро. Але далі, за свідченням “Ла Стампи”, все стало на свої місця, бо пан Борель після слів про загальне занепокоєння справою Політковської підвів підсумок: " Ми купуємо нафту в гірших країнах, але ми не вимагаємо від них переймати наші цінності".

Хоча британська “Ґардіан” каже, що Європу, напевне, повинні менше хвилювати проблеми того, що Росія має намір сьогодні підірвати " порівняно демократичні режими Грузії та України", а ЄС, насамперед, "має докласти серйозних зусиль і викувати єдиний підхід до Росії", але це вже буде вірогіднішим після відходу з політичної сцени чи не головного адвоката Владіміра Путіна – президента Франції Жака Ширака.

Англійська “Індепендент” пише у понеділок, що минулої неділі болгарські виборці повели себе пасивно, їхня явка на президентські вибори в країні виявилися лише на рівні 38%. А для узаконення перемоги кандидата від болгарських соціалістів, нині чинного президента Ґеорґія Парванова необхідно було мінімум 50% явки всіх виборців Болгарії. Але “Індепендент” не має сумнівів, що Парванов зі своїми вчорашніми 60% наступної неділі переможе свого націоналістичного суперника Волена Сідорева, котрий набрав минулої неділі лише 20% голосів тих, що прийшли на дільниці. Газета нагадує, що Парванов за своє президенство впродовж минулих 5-ти років "привів країну до НАТО в 2004 році і відкрив їй двері до ЄС з січня наступного року".
XS
SM
MD
LG