Доступність посилання

ТОП новини

Ще один приклад "керованої демократії" в Росії /огляд преси/.


Василь Зілгалов Прага, 24 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Чи не всі європейські видання у вівторок продовжують обговорювати ситуацію з демократією в Угорщині на тлі відзначення кривавих подій 1956 року. Чимало європейських газет також аналізують нові прояви "керованої демократії" в Росії та вказують на європейських адвокатів Владіміра Путіна на кшталт Ґергарда Шрьодера.

Владімір Путін на форумі Всесвітньої газетної асоціації в Москві. 5 червня 2006 р.
Багатьох європейських оглядачів хвилюють події в Угорщині. Так “Файненшел Таймс” вважає, що слова політиків і реальність у цій центральноєвропейській країні є відмінними. З одного боку, як зауважує оглядач цієї газети, всі радіють, що Угорщина демократична країна і член європейської спільноти, а з другого – зіткнення нинішньої угорської влади з опозицією дехто називає "проявами неспокутуваної вини колишніх комуністів", котрі ще й нині керують в Угорщині. “Файненшел Таймс” також вважає, що останні події в Угорщині мають риси характерні і " для Чехії, Польщі, Словаччини, де уряди нестійкі і непрогнозовані". І це, на думку газети, є загрозою для демократичних процесів у молодих країнах ЄС. Хоча інша британська газета, “Ґардіан”, вказує на останні демонстрації в Угорщині із сарказмом, мовляв, "ці зіткнення неприємні. Але вони не повторення історії". І додає, що "в 1956 році в Угорщині сталася національна трагедія. А через 50 років тут насправді відбувається процес становлення демократії".

Британська “Дейлі Телеграф” вважає, що очікувані у середу відповіді російського президента Владіміра Путіна на питання громадян Росії є "ретельно підготованою і з доброю режисурою подією, яка стане однією з найприємніших для глави Кремля". Ця газета пише, що ці відповіді для Путіна будуть набагато легшими, аніж лавина питань, що його супроводжувала під час останніх візитів до країн ЄС. “Дейлі Телеграф” також інформує, що за даними Інтернет-сайту Кремля росіян у середу не хвилюватимуть ані позиція Путіна щодо демократії в Росії, ані переслідування чужинців з боку російської міліції, ані навіть убивство Анни Політковської. Найбільше питань до Путіна від його ж громадян у наступну середу стосується стипендій студентів, зарплат, пенсій, рівня освіти, пише у вівторок “Ґардіан”.

У вівторок чимало європейських видань акцентують увагу на одному з найвідоміших європейських адвокатів Владіміра Путіна – колишньому канцлерові Німеччини Ґергардові Шрьодерові. Французька “Монд” анонсує вихід нових мемуарів цього німецького політика. А німецький часопис “Шпіґель” друкує інтерв‘ю з колишнім канцлером, де він говорить про причини свого критичного ставлення до США, називає Владіміра Путіна "бездоганним демократом" і захищає свою участь у діяльності путінського “Газпрому”. Хоча у великому фраґменті з мемуарів, котрий опублікував той же “Шпіґель”, Шрьодер признається у "недовір‘ї" до Джорджа Буша лише тому, що останній "виставляє напоказ свою віру в Бога". Шрьодер також стверджує у своїх спогадах, що тісний зв‘язок Німеччини з Росією допоможе Берліну уникнути зовнішньополітичних помилок США.
XS
SM
MD
LG