Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Бойко: Ціна на газ для України у наступному році може змінитися


Натомість ставка транзиту для Росії залишатиметься незмінною ще 4 роки. Компанії “РосУкрЕнерго” та “УкрГазЕнерго” підписали угоду про постачання до України у 2007 році не менше 55 мільярдів кубів газу по 130 доларів. Секретаріат Президента заявив про необхідність з’ясування механізму утворення такої ціни.


Натомість ставка транзиту для Росії залишатиметься незмінною ще 4 роки.

Про це заявив міністр палива та енергетики Юрій Бойко:

“Якщо ви подивитися на динаміку змінених цін на газ останнім часом, то побачите, що вона змінюється. Енергоносії виростають в ціні. Якщо порівняти умови, за якими ми отримуємо у наших сусідів, то бачимо, що вони вигідніші, ніж ті, які мають всі інші країни. Ми розглядаємо ставку транзиту, як один із аргументів при проведенні переговорів з нашими партнерами”.

У вівторок компанії “РосУкрЕнерго” та “УкрГазЕнерго” підписали угоду про постачання в Україну в наступному році не менше 55 мільярдів кубів газу по 130 доларів.

Секретаріат Президента заявив про необхідність з’ясування механізму утворення такої ціни.

Як зазначив заступник голови Секретаріату Олександр Чалий:





“...за якою формулою формувалася ця ціна. Друге питання – яка буде ціна на транзит російського газу територією України і на зберігання цього газу в українських газосховищах. Третє питання (стратегічне) – відповідно до наших міждержавних угод, ратифікованих українським парламентом, наші ключові питання у газових відносинах повинні регулюватися міжурядовими протоколами, а на сьогодні незрозуміло, чи будуть підписані ці міжурядові протоколи”.

4 січня “Нафтогаз України”, російський “Газпром” та компанія “РосУкрЕнерго” домовилися про створення спільного підприємства, яке б постачало в Україну російський та середньоазійський газ.

В угодах була зафіксована ціна газу для України 95 доларів лише на 34 мільярди кубів.

Натомість транзитна ставка для Росії 1,66 доларів визначена на п’ять років.
XS
SM
MD
LG