Доступність посилання

ТОП новини

Віталій Шибко: “Ми ставили мету досягти чистоти марксистсько-ленінської ідеї”


Тетяна Ярмощук Київ, 26 жовтня (RadioSvoboda.Ua) –Сьогодні Соціалістична партія святкує 15-річчя. СПУ проведе урочисту Політраду. А секретар Політради Віталій Шибко презентуватиме монографію “Історія демократичного соціалізму”. Віталій Шибко дав інтерв"ю Радіо Свобода.

Віталій Шибко
- Пане Шибко, Соціалістичній партії 15 років. Що змінилося за цей час усередині партії і в її баченні політичної ситуації у країні?

- За ці 15 років партія стала трансформуватися від чисто прокомуністичної політичної сили у партію демократичного соціалізму, в партію реальної соціал-демократії. На сьогоднішній день, це головне перетворення, яке сталося з нашою партією за останні 15 років.

- Яку мету ставили, створюючи партію і чого вдалося досягти?

- Ми ставили мету досягти чистоти марксистсько-ленінської ідеї, а досягли того, що стали реальною політичною силою на соціал-демократичних засадах.

- Багато експертів закидають, що проект Держбюджету на наступний рік один з найменш соціальних за останні роки. Натомість бюджет уряду Тимошенко називають бюджетом проїдання. Спрямованість якого уряду Вам ближча?

- За останні роки ми беремо участь у трьох урядах: Тимошенко, Єханурова та Януковича. І кожного разу ми намагалися довести, що головне завдання уряду полягає у тому, щоб захистити соціально незахищені верстви населення та дати можливість розвиватися малому та середньому бізнесу.

- Чи переконані соціалісти, що Конгрес Соцінтерну наступного року автоматично погодиться перевести Соцпартію з консультативного члена у повного?

- Вирішення про те, що ми не є вже в статусі консультативного члена було на останньому засіданні Ради, яка відбулася у Атенах. Але, звісно, потрібно, щоб було остаточне рішення Конгресу. Я думаю, що тут немає ніяких проблем. Тим паче, що відбудеться чергове засідання Ради наступного місяця у Чилі, і ми не бачили ніяких застережень. У нас перебували у гостях представники Партії європейських соціалістів, яка є складовою частиною Соцінтерну. Вони виказали своє позитивне ставлення до нашої нинішньої політики.

- Якщо б парламентські вибори відбувалися зараз. На вашу думку, скільки голосів виборців отримала б Соцпартія?

- Думаю, стільки як і отримала. Я не є тією людиною, яка може завірити, що сьогодні зроблено все, аби завоювати довіру людей. Але, я все таки думаю, що ми на позитивному шляху.
XS
SM
MD
LG