Доступність посилання

ТОП новини

Російська модель візової угоди з ЄС – не вигідна для України, експерт.


Марія Щур Прага, 26 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Європейський Союз може розпочати переговори з Україною про зону вільної торгівлі ще до офіційного вступу України до СОТ, але після ухвалення необхідних для цього законів. Таку надію висловив представник України при ЄС Роман Шпек. Експерти вважають, що такі переговори можливі лише після вступу України до Світової Організації Торгівлі. А дослідник фінського Інституту Міжнародних Відносин Аркадій Мошес в інтерв''ю Радіо Свобода додає, що угода про спрощення візового режиму, яку Україна готується парафувати на завтрашньому самміті в Гельсінкі, не зовсім вигідна Україні, бо за її основу взяли російський варіант. Говорить Аркадій Мошес:


- Без набуття формального членства у Світовій Організації Торгівлі, переговори про вільну торгівлю не мають великого практичного сенсу. Спочатку потрібно мати базове підґрунтя. Переговори ці будуть тривалими і складними, бо ціла низка продуктів, які Україна могла б конкурентоспроможно експортувати на ринки Європейського Союзу, це – саме продукти, від яких ЄС хотів би захиститися. Йдеться про вироби з металу, продукти сільського господарства, тобто товари, відносно яких ЄС діє як протекціоніст. Ці переговори можуть тривати як завгодно довго, тому я б не намагався вселяти зайвий оптимізм.

- Наскільки вигідну для себе угоду про спрощення візового режиму з Європейськими країнами готується парафувати Україна?

- Ситуація на мій погляд, дуже складна, тому що Україна, навіть більше, ніж Росія потребує справжньої лібералізації візового режиму з Європейським Союзом. Тобто такої лібералізації, яка буде поширюватися на всіх її громадян, а не лише на вибрані категорії. Росія пішла на лібералізацію тільки для певних категорій, але для України це не дуже невигідно. Але в цей же час Європейський Союз не готовий піти на глибоку лібералізацію.

- Чому те, що вигідно росіянам, не дуже вигідно для українців?

- Росія могла піти на це тому, що в Росії задовольнити вимоги еліт зараз сприймається як річ набагато важливіша, ніж задовольнити вимоги всього населення. Це перше, а по-друге, потреба в транскордонних контактах на західних кордонах України з такими державами, як Польща, Словаччина, Угорщина, вона в психологічному та політично-психологічному сенсі, та й в економічному так само, незрівнянно вища, ніж можливість безвізового транскордонного контакту між основною масою російського населення і населення країн Європейського Союзу.

Простіше кажучи, Україні важче погодитися на те, що дипломати, журналісти та бізнесмени будуть їздити без віз, а маса людей, які скажімо живуть у Львівській області, чи в Мукачеві, не буде. Для України – це політичне питання, а для Росії – ні.
XS
SM
MD
LG