Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 30 жовтня.


Віктор Недоступ Київ 30 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 30 жовтня російський цар випустив маніфест, у Великій Британії продемонстрували перший телевізійний передавач, а легендарний Мухамед Алі переміг не менш легендарного Джорджа Формена.

30 жовтня 1905 року в Петербурзі російський імператор Микола II в надії заспокоїти революційні заворушення в Росії, публікує Маніфест "Про удосконалення державного порядку". У ньому проголошується недоторканність особи, свобода слова, зборів, спілок та об''єднань і оголошується про скликання парламенту із законодавчими правами – Державної думи.

1922 – Після "походу фашистів на Рим" італійський король Еммануїл III призначає лідера фашистської партії Беніто Муссоліні главою уряду.

1925 – Шотландський винахідник Джон Берд демонструє перший у Великій Британії телевізійний передавач, здатний пересилати цілком пристойної якості зображення нерухомих предметів. Наступного року на засіданні Королівського інституту в Лондоні Берд проведе першу телетрансляцію рухомих об''єктів.

1941 – Прагнучи уникнути прямого військового втручання в Другу Світову війну, президент США Франклін Рузвельт підписує указ про виділення Радянському Союзу кредиту в 1 мільярд доларів у рамках програми Ленд-ліз. Позика безпроцентна і має бути повернутою через п''ять років по закінченні війни. Затвердження кредиту у конгресі проходить з досить великими труднощами через очевидну небезпеку для США матеріально підтримувати комуністичну державу.

1974 – У столиці Заїру Кіншасі відбувається один із найунікальніших боїв в історії професійного боксу в надважкій категорії чемпіон Джордж Формен проти претендента Мухамеда Алі. Алі обіцяє танцювати весь бій і жалити як бджола. Він постійно на цьому наголошує, додаючи, що Формен неповороткий, і він його виставить на посміховисько. Але, як тільки прозвучав гонг, Алі два рази зухвало б’є Формена і закривається у глухому захисті. Розлючений Формен вибухає, він б’є вісім раундів підряд, вболівальники бояться, що гордість не дозволить Алі здатися і Формен його просто вб’є. Однак у восьмому раунді Формен остаточно видихається, Алі наносить різкий прямий в голову, і Формен, розмахуючи руками та хитаючись іде по колу й падає. Нокаут!

А у 1975 – 83-річний іспанський диктатор генерал Франсиско Франко у зв''язку із хворобою тимчасово передав владу принцу Хуану Карлосу. Через три тижні Франко помер, а Хуан Карлос став королем Іспанії і перебрав на себе всю повноту влади. Доба диктатури пішла в небуття.
XS
SM
MD
LG