Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович: фальсифікації результатів президентських виборів не було.../преса/.


Василь Зілгалов Прага, 27 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Наприкінці тижня європейська преса надрукувала чимало матеріалів про Україну. Окрім інтерв’ю українського прем’єра впливовій німецькій Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ, лондонський журнал Економіст помістив статтю про новий документальний фільм Стівена Спілберґа - "Назви своє ім’я".


Лаконічність українського прем’єр-міністра Віктора Януковича стає відомою усій Європі. От і у своєму інтерв’ю німецькій Франкфуртер Альґемайне Цайтнуґ, що оприлюднене в п’ятницю, український чільник відповідав на низку запитань однозначно і без коментарів. Наприклад, він сказав : "...Цінності, які принесла "помаранчева" революція, відстоюю і я”.

Кореспондент: Чи стало сьогодні в країні більше демократії?

Янукович: Так, без сумніву.

Кореспондент: Чи стало в країні більше свободи слова?

Янукович: Так.

Кореспондент ФАЦ: Чи були парламентські вибори в березні 2006 року більш демократичними і прозорими?

Янукович: Так...

Кореспондент ФАЦ: Вступ до ЄС є, таким чином, стратегічною метою України, яку ставить ваш уряд?

Янукович: Безсумнівно.

Кореспондент ФАЦ: Чому виросла кількість противників НАТО в Україні?

Янукович: А тому, що народу не пояснили, що таке НАТО.

Так що лаконічність Віктора Януковича тут справжня. Хоча газета й називає Віктора Януковича "колишнім фальсифікатором виборів", він відкидає рішення Верховного суду України про фальсифікацію президентських виборів 2004 року: "Повторюю: фальсифікацій не було...Тодішнє рішення Верховного суду сьогодні слід розглядати не як юридичне, а як політичне." У цьому інтерв’ю Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ український прем’єр також сказав, що його уряд домагатиметься певного перехідного періоду для введення стандартів СОТ у деяких галузях промисловості...Що за цим стоїть, мабуть, покаже час.

Відблиск Безодні – так називається публікація впливового лондонського часопису Економіст про новий документальний фільм Стівена Спілберґа, присвячений українській сторінці Голокосту. Під час високого \за переліком гостей\ вечірнього перегляду фільму під назвою "Назви своє ім’я", його відомий режисер, діди котрого емігрували з України, сказав, як цитує Економіст, "Я почуваюся ніби вдома." Журнал вважає, що згаданий документ, який можна назвати "імпресіоністськими кадрами, повними жаху", побудований на інтерв’ю свідків і його з’ява викликана "невіглаством, як спадщиною радянської ери." І у самому документальному фільмі "Назви своє ім’я", як зауважує Економіст, сучасний студент дивується, що "євреїв впізнавали за мочкою їх вуха." Впливовий часопис відзначає обережні реакції учасників перегляду фільму у Києві, серед яких були і президент України Віктор Ющенко і його нещодавній суперник – нині прем’єр Віктор Янукович. Бо, на думку автора статті в Економісті, події Другої Світової до сьогодні ще дуже болючі для багатьох в Україні. У публікації також наводиться погляд циніка на те, що участь у створенні цього фільму зятя колишнього президента України Леоніда Кучми – олігарха Віктора Пінчука пояснюються "зусиллями пана Пінчука відмити свою репутацію і завоювати нових друзів у пост-кучмівську еру."

Впливовий американський квартальник Форін Афферс оприлюднив у останньому числі низку аналізів щодо глобального розвитку, де йдеться і про Україну. Зокрема, у матеріалі про Східну Європу відзначено, що провал "помаранчевої" революції в Україні негативно вплинув не лише на Київ але й на цілий європейський регіон – Молдову, Грузію, Польщу... Автор публікації в Форін Афферс також вважає, що створення нової коаліції в Києві і "газовий тиск" Росії значно уповільнюють темпи інтеграції України на Захід.
XS
SM
MD
LG