Доступність посилання

ТОП новини

Латвійці відзначили 95-річчя першої української громади в Латвії.


Людмила Пилип Рига, 30 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В Латвії урочисто відзначили 95-річчя від часу заснування першої української громади. У рамках святкування відбувся фестиваль “Червона калина”, виставка народного декоративно-прикладного мистецтва, майстер-класи українських майстринь з писанкарства, плетіння з лози та ткацтва в латвійських школах. З нагоди урочистостей Об’єднання українців Латвії вперше за роки незалежності випустило книгу поезій Івана Франка в перекладі латвійською мовою.

“Молитву за Україну” виконала її автор, учениця Ризької української школи Олена Олексієва під час фінального концерту фестивалю “Червона калина”, який відбувся в рамках святкування 95-річчя української діаспори в Латвії. Мабуть, українці, які в 1911 році заснували першу українську “Громаду”, могли лише мріяти про те, що через багато років латвійська дівчинка, українка за походженням, ось так щиро молитиметься за свою прабатьківщину.

Перші офіційні згадки про українців у Латвії сягають середини ХІХ століття, але про те, коли була створена перша громада, вдалось довідатися лише за допомогою архівних документів Українського інформаційного центру при Латвійський академічній бібліотеці.

Говорить керівник Об’єднання українців Латвії Володимир Луговський: “Українці живуть понад 160 років на латвійській землі. Чому ж святкуємо 95-річчя? Ми замовили в архіві запит про те, коли ж офіційно була заснована перша українська громада в Латвії. Нам знайшли, що в 1911 році вперше в Латвії була заснована українська громада, вона так і називалася “Громада”, в якій був і театр, і каса взаємодопомоги. Їх тоді було 1844 українці”.

Сьогодні в Латвії проживає понад 60 тисяч українців, існує 15 громад, створено Об’єднання українців Латвії , яке не лише координує їхню роботу, а також є з’єднуючим ланцюгом між латвійськими українцями і місцевою владою та посольством України. На базі Об’єднання існує юридичний центр, який надає безкоштовні консультації українцям, скоро буде відкритий стоматологічний кабінет, також безкоштовний. Головна мета Об’єднання – допомогти пересічному українцю.

Продовжує Володимир Луговський: “ Одній жительці України, яку дитиною вивезли, бо батьки постраждали, сьогодні вернули квартиру в Латвії. Наше Об’єднання заплатило за неї борги. Гуртом ми можемо це зробити і допомогти хоч одній людині, конкретній дитині, яка не мала хати, сьогодні вона її має і хоче прийти до своєї діаспори”.

Фестиваль “Червона калина” став апогеєм святкування 95-річчя української діаспори. До Єлгави з’їхалися творчі колективи усіх регіональних українських товариств, які показали латвійцям розмаїття українського народного і сучасного мистецтва. Згадка про це дійство залишиться не лише в пам’яті єлгавців – у центральному парку представники влади міста, посольства України та українських громад посадили кущі калини. Калина – незвична для Латвії рослина, але сподіваються, що вона приживеться на латвійській землі і нагадуватиме мешканцям міста про талановиту українську діаспору.

Запам’ятають вони також і пісню “Червона калина” у виконані зведеного ансамблю українських колективів.
XS
SM
MD
LG