Доступність посилання

ТОП новини

Європейці не заперечують проти подальшого розширення ЄС, якщо це не станеться занадто швидко.


Наталія Вікуліна Брюссель, 31 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Більшість громадян Євросоюзу не заперечує проти подальшого розширення ЄС, якщо цей процес не йтиме занадто швидко. Європейці також здебільшого приязно ставляться до країн-сусідів ЄС і вважають, що співпраця з ними принесе взаємну користь. Про це свідчать дані соціологічного опитування Євробарометр, оприлюднені Єврокомісією.


Підтримка реформ через Європейську політику сусідства принесе користь сусіднім країнам, як також і Євросоюзу. У цьому впевнений 61% опитаних. Ще більшу підтримку – 72% – має подальше розширення ЄС, але за умови, що перебіг його не буде дуже швидким. Зацікавлені європейці і в збільшенні внутрішнього європейського ринку – три чверті опитаних бачать у цьому можливість завоювати нові ринки, а дві третини респондентів погоджуються з тим, що на ринок Європи прийдуть нові країни. Говорить речниця Комісара ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Емма Адвін:

“Доповідь показує, що важлива більшість європейців вірять у те, що підтримка реформ у сусідніх країнах принесе користь для їхнього економічного і соціального розвитку. Це, може, і не дивує. Але опитані також сподіваються, що підтримка стабільності і створення сприятливого економічного середовища принесе користь і для нас у Євросоюзі. Тож результати опитання показують: більшість думає, що міцніші відносини з сусідами створюють взаємовиграшну ситуацію”.

Найбільшу підтримку серед європейців отримала співпраця ЄС з країнами-сусідами в боротьбі з тероризмом і організованою злочинністю – про це заявили 90% учасників опитування. На два-три відсотки менше європейців назвали важливою співпрацю з сусідніми країнами в галузі економіки, енергетики, навколишнього середовища і демократії. Дві третини опитаних вважають, що діалог із сусідніми державами дозволить зменшити нелегальну міграцію до країн ЄС, переважна більшість європейців упевнена, що допомога Євросоюзу країнам-сусідам поширить зону миру та демократії за межами ЄС. Однак разом з тим мешканці Європи побоюються, що реформи в сусідніх країнах можуть дорого коштувати Євросоюзу. Говорить Емма Адвін:

“Існує і занепокоєння, не все є в рожевому кольорі. Опитані дуже голосно сказали про гроші – 81% з них заявили, що стурбовані можливими витратами”.

І наостанок – про сприйняття європейцями України. Респондентів запитали, які країни вони вважають сусідами серед 16 учасниць Європейської політики плюс Росія. Більшість відповіла, що сусідами є ті країни, які мають з ними земельний, а не морський кордон. Серед таких країн європейці назвали в першу чергу Україну, яку назвали сусідом 58% опитаних. До списку увійшли також Росія і Білорусь. Для прикладу – менше половини іспанців вважають сусідами географічно близьке до них Марокко.
XS
SM
MD
LG