Доступність посилання

ТОП новини

Міністр охорони навколишнього природного середовища почав боротьбу з «бурштиновими» браконьєрами на Рівненщині.


Валентина Одарченко Рівне, 31 жовтня 2006р.(RadioSvoboda.Ua) - Припинити незаконний видобуток і контрабанду українського бурштину – таке завдання поставила перед собою влада Рівненщини. Сприяти їй у цьому взявся Міністр охорони навколишнього природного середовища Василь Джарти, який сьогодні знайомився з бурштиновими родовищами.

На місці "видобутку".
Український бурштин відрізняється від решти світових зразків щирокою гамою кольорів – від білого до чорного, яскраво-червоного до зеленуватого і сіро-блакитного. Однак ювелірних виробів із нього небагато – адже промисловий видобуток на підприємстві «Бурштин України» становить близько трьох тон на рік. У той же час за кордон щороку контрабандними методами вивозиться близько двадцяти тонн цінного каменю. На підприємстві працює близько трьохсот людей, а кількість бурштинових брайоньєврів утричі більша. І не дивно – у цих районах чи не найвищий в Україні рівень безробіття. Лише за останній місяць у «нелегалів» було вилучено близько п’ятдесяти мотопомп, якими старателі вимивають сонячний камінь. Тому директор підприємства Володимир Мединський бідкається:

Мединський: “Нелегальний видобуток позначається на нашому промисловому видобутку – він зменшується, бурштин відповідно дорожчає, і підприємство стає нерентабельним. Нині наш видобуток балансує на межі рентабельності…”

Коли міністр Василь Джарти ознайомився зі станом підприємства та незаконними копальнями, то вжахнувся:

Джарти: “Сьогодні відбувається бурштинова лихоманка в цьому регіоні. Те, що добувається – одне, а те, що відбувається з екологією, лісами, землями – це страшно. Тут «золото Полісся», але ми не думаємо, що відбудеться завтра з цими деревами, цією землею – ніякої рекультивації нема. Де і чим будуть займатися наші діти й онуки? Що буде після того, як закінчиться бурштин?”

Кожен новий керівник області обіцяв взятися за бурштинових браконьєрів з новою силою. Робить це нині і Віктор
Щойно "видобутий" шматок бурштину.
Матчук. Однак на перепоні стає… закон.

Матчук: “Вони не бояться ні міліції, ні мене – я ходжу, а вони його тут «лапають». Бо максимальний штраф, якщо зловиш на місці видобутку – 680 гривень, а максимальна виручка за день – близько десяти тисяч доларів… За всі роки, скільки існує незаконне старательство, не було жодного вироку суду, який би дав хоча б умовний термін…”

На Рівненській фабриці підприємства «Укрбурштин» відбулася нарада виробничників, правоохоронців і керівництва області, де йшлося про шляхи легалізації і вдосконалення промислового видобутку бурштину. Це перш за все спрощений порядок надання дозволів на видобуток цінної породи в межах перспективних площ та площ, уже порушених гнезаконним видобуванням бурштину. Напрацьовані напрямки будуть запропоновані Прем’єр-міністрові та Верховній Раді у вигляді законопроекту. А передувало цій нараді демонстративне знищення мотопомпи, яку міністр-еколог розбив кувалдою.
XS
SM
MD
LG