Доступність посилання

ТОП новини

У Криму триває “полювання” правоохоронців на депутатів місцевого парламенту.


Володимир Притула Сімферополь, 1 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Правоохоронці підозрюють депутата Верховної Ради Криму Олександра Мельника, який виїхав за межі України, у причетності до ще одного убивства. Місцевого парламентаря міліція затримала, а потім звільнила місяць тому. Правоохоронці інкримінували йому причетність до двох, а тепер уже до трьох убивств і ще до низки резонансних злочинів. Місцеві спостерігачі пов’язують витік цієї інформації з вимогами відставки міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Більшість кримських друкованих та інтернет-медіа з посиланням на джерела в слідчій бригаді Генпрокуратури і Міністерства внутрішніх справ повідомили сьогодні про нові деталі у розслідуванні так званої “справи Мельника”. Мова йде про скоєне 2001 року замовне вбивство подружжя Кротенків. Вони були власниками популярного серед кримчан і гостей півострова ресторану "Козацький шлях", розташованого на Ялтинській трасі неподалік селища Перевального. За даними слідства, депутат причетний до цього резонансного злочину.

За інформацією правоохоронців, Олександр Мельник ще підозрюється в організації розстрілу трьох підприємців у місті Саках 1996 року, а також в організації вибуху в офісі підприємства "Айсберг" 1995 року та причетності до розстрілу двох підприємців у селищі Гвардійському того ж року, коли випадково загинув співробітник міліції. Правоохоронці затримали Олександра Мельника, який є дуже впливовим депутатом кримського парламенту від виборчого блоку “За Віктора Януковича!”, 29 вересня, але вже 2 жовтня на вимогу одного із заступників Генерального прокурора України звільнили, і підозрюваний, за неофіційними даними, виїхав до Росії.

Кримський експерт Ленур Юнусов припускає, що черговий витік інформації зі слідчої бригади, яка розслідує низку кримінальних справ за злочинами, скоєними організованими злочинними угрупованнями у минулі роки, можна пов’язати із намірами депутатів-“регіоналів” звільнити міністра Луценка. (“Я не виключаю, що поява інформації про справу проти депутата Верховної Ради Криму Олександра Мельника якось пов’язана з можливою відставкою міністра внутрішніх справ Юрія Луценка”).

Мас-медіа повідомляють про причетність до вбивства подружжя Кротенків ще одного депутата кримського парламенту, прізвище якого в інтересах слідства поки не називається. Раніше постійний представник Президента України в Криму Геннадій Москаль публічно рекомендував скласти депутатські повноваження трьом членам кримського парламенту – Олександру Мельнику, який перебуває в Росії, Рувиму Аронову, котрий виїхав до Ізраїлю, та Ігорю Лукашову, який продовжує у Сімферополі виконувати обов’язки голови Постійної комісії Верховної Ради АРК з бюджетно-фінансових питань.

Я звернувся до останнього з проханням висловити свою думку з приводу цих рекомендацій пана Москаля. Ігор Лукашов: “Це ви в нього запитайте – звідки ж я знаю, з чим це пов’язано. Як я можу це коментувати? Мало хто що говорить!”

Геннадій Москаль, до якого я звернувся за роз’ясненнями, теж був небагатослівним. Він сказав, що має підстави для того, щоб радити згаданим особам здати депутатські мандати, і заявив, що ця порада зберігає свою актуальність і сьогодні: “Чим швидше вони це зроблять, тим краще буде для кримчан і для кримського парламенту”.

Що з цього приводу думають Олександр Мельник і Рувим Аронов, які перебувають за кордоном, поки не відомо.
XS
SM
MD
LG