Доступність посилання

ТОП новини

Пів-зарплати за обігрів. Наскільки обґрунтованим є різке підвищення тарифів і як це сприятиме підвищенню якості комунальних послуг?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на ваш комп''ютер для подальшого прослуховування слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження, відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Гості Свободи: економіст, радник мера Києва Олександра Кужель, адвокат Тетяна Монтян.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)


Галина Трохова: Рівно за місяць у Києві майже у 3,5 рази зросте плата за житлово-комунальні послуги, за воду холодну і гарячу тощо. Тарифи зростатимуть по всій Україні. У деяких містах – навіть незважаючи на те, що ці послуги не надаються, тобто води і тепла, як не було, так і немає.

Чиновники місцеві ховаються за доцільність, зростання цін на газ і електроенергію і за своє право підвищувати ціни.

Пані Кужель, чи дійсно підвищення є економічно обґрунтованим? Олександра Кужель: По-перше, хочу сказати, що ми в котрий раз... Треба, щоб півень щось там клюнув, а потім ми починаємо рухатися.

Ще коли Сергій Тигипко був віце-прем’єром, ми підготували реформу ЖКГ. Ми зробили дуже велику таблицю, в яку написали кожну проблему і рухи, як її вирішувати. Це 1994, 1996, потім у 1998 році вона вже була відпрацьована. Якби ми ще тоді почали її робити...

Це не просто – приватизація ЖКГ, це запрошення інвесторів, щоб прийшли серйозні інвестори, брали на обслуговування ті функції, ті послуги, які сьогодні надають ЖКГ( які не надають – відверто б сказати). Тобто, ми їх сплачуємо з вами, але не знаємо, щоб наші під’їзди прибиралися, щоб хтось ставив скло у вікна, щоб хтось біг ліфт ремонтувати, або ж хтось зробив ремонт у тому під’їзді.

Зараз кажуть про вибори мера Чернігова... Я не знаю, як вони будуть обирати мера, бо коли я там була, то це 80% людей за межею бідності. Там є підвали, які покриті пліснявою вже 5-6 років.

- Добре. А звідки береться ця цифра? Звідки у Києві, наприклад, взялася цифра у 3 рази?

Олександра Кужель: Я не хочу зразу казати, щоб ніяким боком мене сюди не прив’язали як радника мера, бо я є нештатний радник по підприємництву і 100% інформацію, яким чином там робилося, не знаю.

Але можу сказати, як повинно це бути, чого не зроблено жодним мером і, на жаль, поки урядом. Діє закон про основні засади державної регуляторної політики, згідно з яким, будь-яка регуляція чи введення нових тарифів чи зміна їх повинна мати ґрунтовний аналіз регуляторного впливу. Тобто, ми повинні з вами були бачити те, чому і як змінюється ціна тарифів і які наслідки...

- Але ж не побачили.

Олександра Кужель: Я хочу сказати, що підвищення газу дає максимальну можливість підвищення тарифів у 1,5 рази.

- Тобто, Ви вважаєте, що у 3 рази – це занадто?

Олександра Кужель: Ні, не те, що в 3 рази – це занадто, в 1,5 рази – це повністю перекриває підвищення газу. Це відверто можу сказати.

Але чому в 3 рази? Я думаю, що тут повинен працювати Антимонопольний комітет уже.

- Київська влада обіцяла населенню, що спершу будуть проведенні громадські слухання і населенню пояснять, чому саме в 3,5 рази піднімають ціну. Так само було і в Харкові. Київ тут не є винятком.

Пані Монтян, як Ви вважаєте, чому цього не сталося? Чи має громадськість якийсь вплив на підвищення, зокрема, тарифів? Чи має мати?


Тетяна Монтян: Громадськість безумовно повинна мати вплив на тарифи. Громадськість як мінімум повинна знати методику обрахунку цих тарифів.

Мені дуже цікаво дізнатися, яким чином, за якою формулою гігакалорії переводять у квадратні метри? Де ви бачили, щоб тепло, опалення вимірювалося у квадратних метрах? Яким чином може однаково коштувати опалення для вбитої хрущоби і для шикарної будівлі посеред Хрещатика? Це нонсенс. Таких методик не існує в принципі. Цей очевидний фактор і намагаються приховати місцеві влади.

Олександра Кужель: І давайте відверто скажемо, що ще ніхто не має методики, щоб нам компенсувати, якщо немає опалення, якщо немає гарячої води.

- Чи означає це, що місцева влада може завтра підняти в 10 разів, а післязавтра в 20?

Тетяна Монтян: У мене тут карта, яка опублікована на сайті “Майдан.орг.юей”. По опаленню центральному квадратний метр у Вінниці коштує 5,08 грн., в Макіївці Донецької області – 5,66 грн., в той же час у Запоріжжі – 1,67 грн.

Олександра Кужель: Я з Запоріжжя. Там комунізм у нас.

Тетяна Монтян: Так, там комунізм. Я з менш комуністичної місцини. Сіверськодонецьк – 2,12 грн. Будь ласка! Кременчук – 1,92 грн. У той же час Лисичанську 5, 70 грн. Скажіть, хіба це не маразм?!

- Тобто, можна сказати, що економічна обґрунтованість не є аргументом у підвищені цін?

Тетяна Монтян: Абсолютно.

- Постає ще одне питання – взаємовідповідальність. Те, що відбувається з людьми, коли вони не платять за квартири, то це ми можемо собі уявити. А що мало б відбуватися з тими ЖЕКами або з тією місцевою владою, яка не надає обіцяних послуг?

Наприклад, у Вас був, пані Монтян, хоча б один позов відповідний до ЖЕКу, який задовольнив суд, і коли була виплачена компенсація за те, що люди, наприклад, 3 чи 4 дні сиділи без тепла, а іноді, ми знаємо про Алчевськ, Щолкіно і Нікополь, де люди сиділи, про це знають навіть за межами України, і залишаються сидіти...?


Тетяна Монтян: Ви починаєте їсти редьку не з того кінця. Я Вам поясню чому. У нас зараз відбувається парадоксальна ситуація, коли ми маємо законодавство в 10 разів прогресивніше, ніж правова практика і правосвідомість наших громадян.

Пояснюю, що я маю на увазі. Насправді ми не повинні платити вартість у квадратних метрах за опалення і за надані нам нібито послуги по утриманню наших будинків, тому що це суперечить закону.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG