Доступність посилання

ТОП новини

Відставка наполовину.


Тетяна Ярмощук Київ, 1 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні двоє помаранчевих міністрів позбулися своїх крісел. Верховна Рада відправила у відставку міністра юстиції Романа Зварича та міністра культури Ігоря Ліхового. Натомість відставку міністра у справах сім’ї та молоді Юрія Павленка та міністра охорони здоров’я Юрія Поляченка відклали.


Прелюдію відставки Романа Зварича та Ігоря Ліхового прем’єр міністр Віктор Янукович розпочав із вихвалянь тоді ще претендентів на звільнення:

“Не було ніяких питань до роботи цих міністрів. Я співчуваю їм, як людям, і відверто про це кажу. Їх підставили коли вони йшли в уряд і зняли з себе депутатські повноваження. Але чому це так сталося, я не знаю”.

На місце звільнених міністрів призначили Олександра Лавриновича та Юрія Богуцького. Лавринович із серпня працював першим заступником мiнiстра Кабiнету мiнiстрiв. А у 2002-2005 роках вже посідав крісло мiнiстра юстицiї в урядi Януковича. Юрій Богуцький був міністром культури i мистецтв з 2001 по 2005 роки.

А от відставку мiнiстра охорони здоров''я Юрiя Поляченка та мiнiстра у справах сiм''ї, молодi та спорту Юрiя Павленка відклали. Представники Партії регіонів натякають: нашоукраїнцям дають шанс повернутися до коаліційних переговорів з антикризовою більшістю.

Натомість “Наша Україна” розповсюдила заяву з вимогою зняти Павленка та Поляченка з посад. А керівник політради нашоукраїнців Роман Безсмертний розкритикував процедуру відставки:

“Регіонали не могли сформувати коаліцію ніяк, а тепер ніяк не можуть звільнити міністрів, тому що немає кандидатур, яких можна призначити. Ці люди не здатні навіть звільнити нормально людину з посади. Я вже не кажу, що вони можуть керувати цими галузями і працювати гармонійно в уряді. Я вже не кажу про те, що підписуються документи, а вони їх просто не виконують. Ніхто за стіл переговорів з ними не повернеться”.

Президент Віктор Ющенко, навпаки, можливість повернення до столу переговорів з порядку денного так і не зняв. Принаймні сьогоднішні відставки він прокоментував так:

“Відставка міністрів “Нашої України” з уряду, не додає компромісності чи нового ґрунту для переговорного процесу. Я думаю, це ускладнює питання міжпартійного діалогу”, – зазначив Президент, перебуваючи у Харкові.

Відставку Юрія Павленка та Юрія Павленка, Верховна Рада ймовірно розгляне на наступному пленарному тижні.

Раніше “Наша Україна” офіційно заявила, що переходить у опозицію. Як результат – четверо міністрів написали заяви про відставку.
XS
SM
MD
LG