Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада візьметься за СОТ.


Тетяна Ярмощук Київ, 1 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Верховна Рада має розглянути законопроекти, необхідні для вступу України до Світової організації торгівлі. Свої проекти сотівських законів до Верховної Ради подали Кабінет Міністрів та Секретаріат Президента.

Якщо Україна негайно не ступить до Світової організації торгівлі, знову буде приречена торгувати переважно з Росією, зазначає представник “Нашої України” Сергій Бичков:

Товарообіг з Росією складає наразі 11%. Наступного року – це буде 9-10%. А уявіть собі перспективі у Європейському Союзі. При нашій вартості заробітної плати, при нашій вартості енергоносіїв, наші товари були б дуже конкурентними у Європейському Союзі”. До сотівських законопроектів буде багато причіпок з боку антикризової коаліції, вважає бютівець Володимир Полохало. На його думку, вступ України до Світової організації торгівлі гальмує Російська Федерація:

Диригентом цього процесу в Україні насправді є Російська Федерація. Яка, через свого прем’єр-міністра Фрадкова чітко висловила, як вона бачить вступ України до СОТ. І це є нонсенс, і це є втручання у внутрішні справи України. Але, оскільки це викликає негативну реакцію з боку суспільства, з боку експертів, то це буде так начебто вступаємо, начебто не вступаємо. Тобто, ми не проти вступу, і начебто робимо щось для цього, але начебто існують якісь дедуктивні процеси”.

Прем’єр-міністр Віктор Янукович розраховує, що Верховна Рада протягом листопада ухвалить всі необхідні закони для вступу до СОТ:«Одне з головних питань — законопроекти вступу до СОТ. Ми повинні працювати в графіку. З Верховною Радою є домовленість, що цей графік буде забезпечений і в листопаді місяці ми по головних законах повинні ухвалити позитивні рішення».

Щоб вступити до Світової організації торгівлі, Україні необхідно ухвалити низку законопроектів і завершити переговори з Киргизстаном та Тайванем. У Кабінеті Міністрів кажуть, що членом цієї організації Україна стане не раніше лютого наступного року. Раніше планувалося, що до СОТ Україна вступить до кінця року.
XS
SM
MD
LG