Доступність посилання

ТОП новини

Чи сприятиме бюджет-2007 розвиткові банківської системи України?


Тарас Марусик Київ, 2 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Підводячи підсумки діяльності комерційних банків України за 9 місяців цього року, президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко сказав, що на сьогодні активи українських банків становлять 300 мільярдів гривень, і левова частка цих коштів – майже 70% - пішла на кредитування української економіки. Олександр Сугоняко зупинився також на ризиках, перед якими може опинитися банківська система України внаслідок непродуманих дій нового уряду.

Сьогодні вплив банківської системи на розвиток української економіки, вважає президент Асоціації українських банків, сильно зріс. Кошти, які обертаються в цій сфері, вже співставимі з внутрішнім валовим продуктом. Тому дестабілізація банківської системи є небезпечною. А саме це закладено в проект закону “Про Державний бюджет України на 2007 рік”. У першому читанні ухвалена норма, яка призупиняє створення банками страхових резервів:

"Це, між іншим, суперечить статті 58 Конституції України, в якій записано, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної сили".

Відомо, що кредитування саме по собі ризиковане, а особливо в умовах не зовсім стабільної економіки, з досить великою історією неповернення кредитів.

Голова Ради Асоціації українських банків, народний депутат Станіслав Аржевітін законодавчу ініціативу Міністерства фінансів великим ризиком для фінансової системи України.

Ще одна серйозна проблема, про яку говорили і Станіслав Аржевітін, й Олександр Сугоняко – це законодавча ініціатива Президента України про надання іноземним банкам права відкривати свої філії на території України. Олександр Сугоняко зазначив, що Асоціація українських банків не проти відкриття таких філій, але за умови дотримання рівних умов з іншими суб’єктами банківського ринку. І ця норма, як і інша – про те, що умовою появи іноземного банку в Україні є статутний капітал обсягом 1 мільярд євро, - були вже погоджені у Верховній Раді попереднього скликання перед остаточним читанням.

До речі, як підкреслив президент Асоціації українських банків, сьогодні планку статутного капіталу як умови роботи на українському ринку спустили до 150 мільйонів євро. А Станіслав Аржевітін вважає за необхідне запровадити норму про допуск іноземних філій не раніше, ніж через 5 років після вступу України до СОТ.
XS
SM
MD
LG