Доступність посилання

ТОП новини

Янукович проти помаранчевих?


Тетяна Ярмощук Київ, 3 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) – Чергова заява проти помаранчевих урядовців. Прем’єр-міністр Віктор Янукович висловив переконання, що Борис Тарасюк, посада якого є конституційною квотою Президента, не може працювати в уряді. Причина – його опозиційність. Що це, гоніння на помаранчевих, чи наведення ладу у виконавчій вертикалі влади?

Роман Зварич та Ігор Ліховий – цих міністрів-нашоукраїнців парламентарі звільнили після того, як вони подали заяви про відставку. Юрій Луценко – цього ставленика президента Верховна Рада рекомендує відсторонити на два місяці від виконання обов’язків. Окрім Луценка наразі в уряді Януковича залишається ще двоє помаранчевих. Міністр оборони Анатолій Гриценко та міністр закордонних справ Борис Тарасюк. Ці посади за Конституцією належить до квоти президента. Однак прем’єр Віктор Янукович заявляє, що Борис Тарасюк не може працювати в уряді через заяви про свою опозиційність.

Нашоукраїнці розцінюють таку заяву Януковича, як антипрезидентську. Юрій Ключковський в інтерв’ю Радіо Свобода:

У тому, що стосується двох міністрів, закордонних справ та оборони, це не справа прем’єр-міністра оцінювати їхню роботу. Ці міністри працюють в уряді за поданням президента, президент має оцінювати, як вони працюють. Тому я розглядаю висловлювання Віктора Януковича, у типовому сьогодні для нього стилі, як антипрезидентські. І це означає, що екзекуція продовжується”.

Регіонали ж звинувачення нашоукраїнців відкидають. Тарас Чорновіл:

Не буде одним з міністрів людина, яка заявляє, що вона в опозиції. Влада і опозиція – абсолютно несумісні речі. Ця людина може бути вихідцем з опозиції. Дуже часто такі приймаються на роботу у виконавчу владу, але вони на той момент мають усунути дуалізм”, – сказав пан Чорновіл кореспондентці Свободи.

Нинішню ситуацію політолог Олесь Доній пояснює так:

Домовленості між Ющенком та Януковичем носять якийсь більший, явно стратегічний характер. У даному випадку міністри виявилися просто елементами цієї гри, і далеко не найважливішими. І якщо він отримав якісь гарантії від регіоналів щодо незворотності курсу, то в такому випадку можна зрозуміти, чому він ставиться більш-менш спокійно до прибирання власних представників з виконавчої влади” – зазначив Олесь Доній Радіо Свобода.

Позаминулого тижня “Наша Україна” офіційно заявила про перехід у опозицію. Четверо помаранчевих міністрів написали заяви про відвставку. Двох з них, міністра юстиції Романа Зварича та міністра культури Ігоря Ліхового парламентарі звільнили. Долю ж двох інших, міністра сім’ї та молоді Юрія Павленка та міністра охорони здоров’я Юрія Поляченка Верховна Рада має вирішити на наступному пленарному тижні.
XS
SM
MD
LG